dinsdag 15 januari 2013

Een mooie boel

o, moet je daarom het brood insnijden...
De Achterbergen zijn inmiddels heel erg verzot op hun schoollunches: bijna elke dag wordt hier gevuld brood gebakken, hartig of zoet. Je zou bijna vergeten dat het allemaal begon met zo'n mooie boule. Waarvoor je maar een paar minuten werk nodig hebt, plus wachttijd. En die nog niet zo heel eenvoudig te maken was. De meeste gemaksbakkers zullen de voorkeur geven aan het bakken in een vorm. Maar voor wie het toch een keer wil proberen, hieronder het recept voor een echte boule:

Bestrooi het deeg in de bak met basisdeeg met bloem en neem er een handvol uit. Het Amerikaanse recept vermeldt 'grapefruitsize', met zijdelings het gewicht vermeld: een pound, dus 454 gram. Alles kan uiteraard, maar hoe groter het brood, hoe meer baktijd het nodig heeft. Nu vorm je snel een mooie bol van het deeg, waarna je de boule een 'glutenjasje' geeft: rek de buitenlaag naar onder toe uit en stop hem aan de onderkant in. Doe dit aan alle kanten maar niet te fanatiek: het deeg moet luchtig blijven. Leg het deeg op een stuk bakpapier dat je op de onderkant van een bakplaat hebt gelegd (dan kun je hem er straks heel makkelijk afschuiven). Dek af en laat 30 tot 45 minuten rijzen bij kamertemperatuur.

Verwarm intussen de oven voor op 220 graden, met een pizzasteen erin. De pizzasteen heeft veel tijd nodig om heet te worden, de oven kan dus aan het begin van deze rijstijd al aan.

Bestrooi de bovenkant van het (niet erg veel gerezen) deeg met bloem en snijd het een paar keer in met een gekarteld mes (houd met twee vingers het deeg tegen). Zet een hittebestendige vorm klaar om onder in de oven te zetten met water erin, om stoom te creëren. Het kan in de lekbak van de oven, maar ook in bijv. een boterkoekvorm. Doe de oven open, laat het brood met bakpapier en al op de pizzasteen glijden, zet de bak met water ook in de oven en doe de oven weer dicht.

Zo'n 45 min. later is je boule klaar!


  • het bakpapier zorgt ervoor dat het brood aan de onderkant niet zo'n mooi kleurtje krijgt. Haal het papier er evt. de laatste 15 minuten tussenuit.
  • wij krijgen met ons mengsel van witte bloem en volkoren tarwemeel een goed eetbaar, maar wel compact broodje. Ik heb het vermoeden dat het luchtiger wordt bij het gebruik van echte broodmix. Ik ga dat nog eens proberen (met het meel van Soubry).
  • inderdaad, op de foto is te zien dat ik voor deze boule geen pizzasteen heb gebruikt. Ik leg het deeg gewoon in de braadslee - dat komt door mijn aangeboren zuinigheid. Een oven met alleen een pizzasteen extra lang voorverwarmen vind ik jammer. Deze zette ik gewoon in de oven toen die op temperatuur was. En ik zag niet zoveel verschil eerlijk gezegd met de pizzasteen-gebakken broden die ik daarvoor ook wel heb gebakken.


Geen opmerkingen: