vrijdag 18 januari 2013

Hier lusten de honden (g)een brood van

Op een Noors weblog zag ik een ontzettend leuk idee voor een broodje knakworst. Dat wilden de Achterbergen ook wel eens proberen! De Noorse mevrouw gebruikte zoet deeg, maar dat wilde ik niet voor de Achterbergen. Maar een kaal broodje met alleen een kaal worstje, dat leek me niet zo lekker. Dus gaven we het deeg een smaakmaker. Je kunt bijvoorbeeld geraspte kaas door het deeg doen, maar de Achterbergen maakten het bont: wij deden een flinke scheut hot ketchup door het deeg! Hiervoor maakten we wel een nieuw brooddeeg aan, hoewel er nog een rest in de bak met basisdeeg zat. Dat gooide ik er gewoon bij. Het moet wel relaxed blijven.

 Broodje hond

Voor deze broodjes maakte ik basisdeeg van 500 g meel: half volkoren, half bloem. 1 tl zout erbij en 2 tl gist, alles mengen. In een litermaat een flinke scheut hot ketchup (naar smaak, maar als je een houvast wilt: neem 120 g, het broodje heeft dan een lichte ketchupsmaak), aanvullen tot 400 ml en doorroeren. Dit bij het meel schenken en snel door elkaar mengen. (hiervoor gebruik ik een kunststof pollepel, maar makkelijker zou zijn een zogenaamde Deense deegklopper - die staat op mijn verlanglijstje). Evt. nog wat water toevoegen als er nog droge bloem zichtbaar is (dat is bij mijn mengsel met volkorenmeel altijd nodig, dus ik voeg hier bij voorbaat al extra water aan toe). Deze keer liet ik het drie uur in de kamer staan voordat ik vond dat het in de koelkast mocht. Het leek nl. niet zo erg gerezen (door de ketchup?). De volgende dag was het zichtbaar omhoog gekomen, gelukkig!

Als je wilt bakken, neem je een gedeelte van het deeg en kwakt dat op een werkvlak dat eerst goed met bloem is bestrooid. Rol het licht uit tot je een lap hebt van zo'n 1,5 cm dik. Steek rondjes uit (bij ons waren ze 8 cm) met bijv. een beker en leg ze op een bakplaat. Knip de oren in, je kunt heel duidelijk zien hoe precies via de al eerder genoemde link. Laat ze een half uurtje op adem komen.
Steek rozijnen als ogen en neuzen in de hondjes (ik knipte een klein gaatje waar ik ze in deed, anders komen ze er tijdens het bakken uit). Kwast ze allemaal in met melk en bak de hondjes op 200 graden Celsius, ongeveer 25 minuten of tot ze een mooi kleurtje hebben.

Laat de hondjes afkoelen, snijd hun bek open en stop er een uitgelekt knakworstje in. Of iets anders natuurlijk. 

Moet ik nog vermelden dat de Achterbergen de ketchup door het brooddeeg wel konden waarderen?

Van deze hoeveelheid (inclusief de rest van de vorige lichting brooddeeg) maakte ik eerst tien van zulke hondjes. Er bleef deeg over, en het deeg dat overbleef na het uitsteken van de rondjes deed ik daar weer bij. Daarmee hebben we ook iets leuks gemaakt, maar dat houden we nog even geheim. 

1 opmerking:

Jolanda zei

Je wordt er gewoon creatief van!
Nou heeft mijn broodbakker het begeven... deze week nog een feestje maar volgende week ga ik jouw deeg proberen, ben benieuwd....!