dinsdag 12 februari 2013

Niet-kneden Fries suikerbrood

Een van de eerste recepten die heb aangepast naar een niet-kneden variant, is Fries suikerbrood. Inmiddels heb ik het een paar keer gemaakt, ook erg leuk om cadeau te geven! Met zelfgemaakte 'greinsuiker'!
Je kunt het bakken in een ronde (spring)vorm (20 cm), of in een kleine cakevorm.Ingrediënten: 150 gram kristalsuiker - kaneel - 350 gram tarwebloem - 1 theelepel zout - 2 theelepels gedroogde gist - 2 eetlepels gembersiroop - 1 ei - 20 gram gesmolten boter - ca. 250 ml lauwwarme melk

Voorbereiding (een of meer dagen van tevoren): Maak eerst alvast de 'greinsuiker': Strooi de kristalsuiker op een snijplank en roer er wat kaneel door. Bedruppel met water tot alle suiker nat is (ca. 1 eetlepel). Spreid de suiker uit en laat drogen. Tijdens het drogen evt. af en toe doorroeren, zodat er vanzelf brokjes ontstaan.
Voorbereiding brooddeeg: Roer tarwebloem, zout en gist door elkaar. Voeg de gembersiroop, het ei en de gesmolten boter toe samen met iets meer dan 200 ml lauwwarme melk. Roer alles snel door elkaar. Het deeg moet te roeren zijn en er mogen geen droge ingrediënten meer zichtbaar zijn. Als dat wel zo is, nog iets melk toevoegen. Dek de kom af (zorg ervoor dat er evt. lucht kan ontsnappen) en laat bij kamertemperatuur staan. Zet na 2 uur de kom met het gerezen deeg in de koelkast. 

Bereiding: Vet een kleine brood- of cakevorm in (bestrooi eventueel met kristalsuiker). Een ronde springvorm van 20 cm doorsnede kan ook. Haal het deeg uit de koelkast, haal het met behulp van een deegschraper uit de kom en laat het vallen op een bebloemd werkvlak. Vorm er een vierkant/rechthoek van zo lang als de vorm. Bestrooi het deeg met een beetje bloem tegen het plakken, doe dit zo vaak als nodig is. Werk er voorzichtig (om niet te veel lucht uit het deeg te halen) de stukjes kaneelsuiker door: bestrooi de bovenkant van de lap deeg met een gedeelte van de suiker, vouw de zijkanten naar het midden, druk het een beetje uit en herhaal dit totdat bijna alle suiker in het deeg zit, bewaar het laatste restje suiker om over de bovenkant te strooien. Rol het deeg op en leg het in de vorm. Bestrooi met de rest van de kaneelsuiker. Dek de vorm af en laat - het liefst op een warme plaats - nog 30 tot 45 minuten rijzen. Bak het brood bij 180 graden Celsius zo'n 40 minuten of totdat het gaar is. (Daarbij komt een kernthermometer heel goed van pas: brood is gaar als de binnenkant tussen de 88 en 93 graden Celsius is).  

  • In plaats van greinsuiker kun je ook gewoon kristalsuiker met wat kaneel erdoor gebruiken. Gebruik dit op dezelfde manier als de greinsuiker, het verschil proef je niet of nauwelijks!
  • Gebruik in plaats van gembersiroop 1/2 theelepel gemberpoeder
  • De hoeveelheden laten zich eenvoudig verdubbelen voor een groot brood, dat in een grote/normale broodvorm kan worden gebakken. Houd er rekening mee dat de baktijd toeneemt: voor een groot brood ca. 1 uur

6 opmerkingen:

Margaretha zei

Joepie! Het recept, dank je wel!
Als friezin, ken ik het recept niet eens.....
Nu nog uitproberen, en je hoort nog hoe het is gelukt!

Ingeborg Hommema zei

oei... dit ga ik proberen! Ik wist helemaal niet dat je de suiker zo moest bewerken! Leuk idee voor zaterdag!

Dankje wel, groetjes Ingeborg

Anoniem zei

We hebben het woensdag gebakken, veeeeel te weinig volgens de kinderen.... Dus voor herhaling vatbaar, Bedankt voor het delen van het recept!

Ali zei

Is het normaal dat dit deeg veel droger is dan het basis niet kneden deeg? Het staat nu ruim 2 uren in de kamer maar het rijst nauwelijks. ..kan ik het zo wrl bakken morgen?

Karien zei

Beste Ali, nee, dat is niet de bedoeling! Niet-kneden suikerbrood deeg is net zo nattig als gewoon niet-kneden deeg. Ik ben er toevallig net ook eentje aan het maken, die is in twee uur gisteren toch gewoon gerezen! Ben bang dat er iets anders aan de hand is! Veel succes gewenst!

Ali zei

Toch maar een nieuw deeg gemaakt gisterenavond. Iets meer melk gebruikt, het rijzen duurde wel langer maar...het brood was heerlijk vanmorgen!