woensdag 6 februari 2013

Tadaaa

Mijn verjaardagscadeau van André is niet zo romantisch, maar wel superpraktisch, en iets waar ik nog heeeel lang plezier van hoop te hebben: een stofzuiger!

Dit is een lang verhaal, dat ik opschrijf om andere mensen te helpen die op zoek zijn naar informatie over stofzuigers. Je weet wel, zoals ik de laatste tijd eindeloos heb geprobeerd om nuchtere informatie te vinden. Als je daar niet in geïnteresseerd bent, kom dan morgen maar terug voor een ander blogje.

Al jaren lang wilde ik graag een stofzuiger zonder zak. Het liefst een Dyson, omdat die volgens ingewijden echt de beste was. André kwam met een Philips terug, ook zonder stofzak (dit was dus jaren geleden), maar ik wist niet of ik daar nou zo blij mee was. Er zat een papieren harmonicafilter in, dat je elke paar dagen moest uitkloppen, waarbij grote wolken stof rondvlogen. Dat ging me steeds meer tegenstaan, dus toen ik me liep af te vragen wat ik nou echt graag wilde hebben, stak die andere zakloze stofzuiger toch weer z'n kop op. Dyson stofzuigers hebben filters die je onder de kraan kunt schoonspoelen. Een keer per x aantal maanden.

Helaas is het nog niet zo handig om op internet erachter te komen wat nou de beste is. En of er nog addertjes onder het gras zitten, in de vorm van HEPA filters die je na een paar jaar moet vervangen of zo. Toen ben ik met Chris bij de Saturn geweest, waar een aardige verkoper een heleboel kon vertellen over de Dyson stofzuigers (let op, ik zit nog bij het Dyson-gedeelte van dit verhaal). Een minpunt vond hij dat alles aan de Dyson van kunststof is, ook de stang. Hij had wel meegemaakt dat de onderdelen door niet al te voorzichtig gebruik stuk gingen. Oeps, dat was voor mij ook een minpunt. En volgens hem moesten de HEPA filters ook elke twee jaar worden vervangen, à 60 euro. Oeps, nog een minpunt (op de Dyson site staat trouwens dat de filters levenslang zijn). Ik wist het nu even niet meer, dankte hem hartelijk voor de informatie en zei dat ik er nog even over moest nadenken.

Alwaar thuis opnieuw het gezoek op internet begon. Na het intypen van de term 'beste stofzuiger' of zoiets, kwam ik op deze site. Dat het de consumentenbond betreft en een Duits stofzuigermerk, laten we voor het gemak maar even buiten beschouwing. Trouwens, als je de twee stofzuigermerken met elkaar wilt vergelijken, kun je ook naar dit filmpje kijken. Hoewel je je daarbij ook weer kunt afvragen aan welke kant de maker van het filmpje staat.

Ach, uiteindelijk zullen alle stofzuigers wel doen wat je ervan verwacht. De zuigkwaliteit gaf dus niet de doorslag. Wel de prijs. De Bosch Roxx'x is aanmerkelijk goedkoper dan de Dyson. En niet helemaal van kunststof. Bovendien een heel stuk stiller: je zet de zuigkracht meestal op halve kracht, waarmee hij het nog steeds uitstekend doet, en dan is het echt een stil geluid, best prettig!
Het filter hoeft niet te worden schoongemaakt. Nooit. Deze versie van de Roxx'x klopt het filter zelf uit als het verstopt zit. En het HEPA-filter, dat levenslang meegaat, kan in geval van extreme vervuiling onder de kraan worden schoongemaakt. Dus geen stofwolken meer, heerlijk!!
O ja, het kierenmondstuk van deze stofzuiger is smaller dan die van onze vorige stofzuigers. Dus kan ik EINDELIJK de goot van de schuifpui echt schoonzuigen.
Nadeel van deze stofzuiger is misschien zijn gewicht. Hij is een stuk zwaarder dan onze Philips. Maar eigenlijk hoef ik hem niet zo vaak te tillen. Boven houden we (voorlopig) nog de andere.

Ik weet niet of ik al mijn overwegingen nu gehad heb, maar het blogje is wel lang genoeg zo. Mocht er iemand nog een vraag hebben, dan kan dat altijd nog via het reactieveldje hieronder.

En mocht je je nu afvragen welke stofzuiger het nou is geworden: de Bosch Roxx'x BGS61832NL!

3 opmerkingen:

zeeuws knoopje zei

Hoi, ik heb al een jaar of 2 een Dyson. Ben er heel tevreden over. Nadeel: hij maakt heel veel lawaai.

Anoniem zei

Nog gefeliciteerd met je verjaardag!
Ik lees met veel plezier je blog.
Zelf gebruik ik een Hitachi CV-T 190, te bestellen bij evermes. Ik heb inmiddels mijn derde al.
Fijne dag nog!

Marleen zei

Hoi Karien,
Ik heb ook zo'n stofzuiger als jij, nu al meer dan anderhalf jaar. Echt super! Ik heb dan wel een andere slang (gevlochten, omdat die niet zo snel dubbel vouwt), maar echt, hij zuigt super. Bij ons wordt nogal veel met lego gespeeld en heel af en toe beland er wel eens wat in de stofzuiger. Gelukkig kan de kan zo geleegd worden. Ik heb er in ieder geval nog geen spijt van gehad. Ik hoop dat je er ook veel plezier van hebt.
Groetjes, Marleen