maandag 11 februari 2013

Veelzijdig keukenattribuut

Hoewel een voedselthermometer niets anders is dan een instrumentje waaraan je kunt aflezen welke temperatuur je eten heeft, en de Achterbergen er ook prima ruim 20 jaar zonder konden, zijn wij sinds afgelopen vrijdag toch in het trotse bezit van zo'n ding.

In de eerste plaats voor het brood. Als je al je broden zelf bakt, nogal eens experimenteert met nieuwe dingen, en met variabele vormen, en er heel soms achterkomt dat het brood niet lang genoeg is gebakken - of juist te lang - dan wordt het misschien tijd voor een objectieve manier om te kijken of het brood gaar is. Dat is zo als de binnenkant van het brood zo ongeveer 95 graden Celsius is. (Op Amerikaanse sites wordt gezegd dat het minimaal 190 graden Fahrenheit moet zijn, dat komt overeen met 88 graden Celsius - zal ook wel goed zijn). Hoe dan ook, de Achterbergen hoeven geen gloeiendhete broden meer uit de vorm te halen om op de onderkant te kloppen. De thermometer kan in het brood worden gestoken als de baktijd nog een kwartier of zo duurt, en geeft vanzelf een signaal als de ingestelde temperatuur is bereikt.

Wat ook kan met de thermometer, is de temperatuur weergeven van de binnenkant van een groot stuk vlees. Dat zal best nog eens van pas komen, want de Achterbergse rollades blijken maar al te vaak niet gaar van binnen, en moeten dan doorgesneden en plat neergelegd nog een poosje doorbraden.

En een geniepig stemmetje vertelde me dat we nu eindelijk eens konden proberen om zelf suikergoed te maken. Hetgeen gebeurde. Een recept voor fudge was gauw gevonden, en getuige de foto is het ook nog aardig gelukt. Helaas - of liever: gelukkig! - viel de smaak toch een beetje tegen. Te bros. Het lijkt meer op borstplaat dan op de fudge zoals we die uit de winkel kennen. Gelukkig maar, anders denk ik dat de verleiding om elke week fudge te maken wel heel groot zou zijn.
En ga me nou alsjeblieft geen tips geven over welke recepten er lekkerder snoepgoed geven: we willen het voorlopig niet horen!

Zou ik nog bijna vergeten dat deze thermometer niet uitgezet kan worden. Hij geeft dus altijd de temperatuur aan, als we hem niet gebruiken is dat dus de temperatuur van de keuken. En wat denk je? Staan wij gewoon altijd ons brood te smeren bij 15 graden! Bikkels he?

2 opmerkingen:

cieltje zei

jammer, ik had graag tips gelezen om échte fudge te maken. Ook hier krijg ik alleen maar "borstplaat". Maar waarschijnlijk heb je gelijk, je moet niet alles weten, niet alles kunnen of alles kennen :).
Maar één lekkere tip (je kunt hem nu nog wegklikken). Neem 'n blik gecondenseerde melk en laat dat blik (dicht laten zitten!!) 3 uur zachtjes koken in 'n pan water, helemaal onder. Af laten koelen en dan dat blik open maken. Mjammie!!! Heerlijk zoete caramel. Het schijnt dat je dit ook kunt maken met gewone, verse melk. Even googlen op "bakparade en blogspot" en daar staat ergens het recept van Dolce de Leche , op 2 manieren.

gerrie zei

Wel het papier van het blik halen!!! En echt koud laten worden, anders is een ramp aanstaande. En tel je vingers voordat je deze caramel op een broodje doet.
Heb het goed.