woensdag 20 maart 2013

Knakworstfocaccia

Dit brood ziet er heel grappig uit als het is doorgesneden. Je kunt allerlei soorten worstjes gebruiken. Hier vind je het originele recept (in het Noors), met chiliworstjes (bestaat dat in Nederland?), brooddeeg van wit meel, en de bovenkant besmeerd met olijfolie, bestrooid met kappertjes en grof zeezout, en met halve kerstomaatjes die in het deeg worden gedrukt.

Onze variant is op deze manier gemaakt:

Niet-kneden knakworstfocaccia - 8 porties

500 g meel (je eigen favoriete mengsel: bij ons half volkoren/half wit) - 1/2 el grof zeezout - 2 tl gedroogde gist - ruim 4 dl water - kruiden voor een smaakje aan het brooddeeg: cayennepeper, paprikapoeder, peterselie en hot ketchup of gebruik je eigen favoriete smaakmakers
2 blikjes knakworstjes, evt. grof zeezout om mee te bestrooien (beviel ons niet zo)

Voorbereiding: kan een dag van tevoren, of anders minstens drie uur voor het bakken: Roer de ingrediënten voor het deeg door elkaar. Voeg zoveel water toe, dat er geen droge bestanddelen meer zichtbaar zijn, het deeg moet iets uitzakken. Sluit de kom af en laat hem een uur of twee bij kamertemperatuur staan om te rijzen. Zet de kom in de koelkast.

Bestrooi een werkvlak ruim met bloem, laat de knakworstjes uitlekken. Haal het gekoelde deeg uit de koelkast en haal het met behulp van een deegschraper in één beweging uit de kom, laat het vallen op het werkvlak. Strooi ook wat bloem over het deeg om het goed hanteerbaar te maken. Verdeel het deeg in twee stukken, druk een deeghelft uit op een bakplaat. Maak rijen van de worstjes over het hele oppervlak, laat aan de randen een stukje vrij. Druk de andere deeghelft op het werkvlak uit tot het ongeveer even groot is, en leg die op de worstjes, druk het deeg goed aan, vooral aan de randen. Laat het brood 30 tot 45 minuten narijzen (het liefst op een warme plaats). Kwast de bovenkant evt. in met melk, bestrooi evt. met grof zeezout, en bak het brood bij 200°C gaar in ongeveer 30 minuten.  

1 opmerking:

Aritha zei

Ik vind de foto zo grappig. Al die worstjes!