dinsdag 26 maart 2013

Niet-kneden roggebroodjes met zonnebloempitten

Voordat deze broodjes bij de Achterbergen op tafel verschenen, moest er eerst een tochtje naar de molen worden ondernomen om roggemeel in huis te halen. Maar het was het wachten meer dan waard: deze broodjes met roggemeel en zonnebloempitten zijn al lekker zonder enige vorm van beleg!

Het originele recept komt van  een Noorse site, de Achterbergen hebben het nog iets aangepast voor eigen gemak. Er wordt hier weer uitgegaan van het originele recept van Jim Lahey, die heel weinig gist gebruikt, en het deeg 12 tot 18 uur laat rijzen bij kamertemperatuur.

Niet-kneden roggebroodjes met zonnebloempitten (10 stuks)

Voorbereiding: roer in een kom door elkaar: 150 gram roggemeel, 240 g tarwebloem, 1 tl zout, 1/2 tl droge gist, 1 el honing en 3 dl water (gewoon rechtstreeks uit de kraan). Zorg dat er geen droge bestanddelen meer te zien zijn, en zet de kom afgedekt weg bij kamertemperatuur. Laat 12 tot 18 uur staan.

Bereiding: bestrooi een werkvlak met bloem, haal met een deegschraper het deeg in één beweging uit de kom en leg het op het werkvlak. Rol het voorzichtig door de bloem zodat het goed te hanteren is, en vorm van het deeg een 'stokbrood' van ongeveer 50 cm lang. Maak de bovenkant nat met water, en bestrooi het deeg met zonnebloempitten. Verdeel het deeg met behulp van de rechte kant van de deegschraper in 10 gelijke stukken, de Achterbergen kregen driehoeken. Leg ze op een bakplaat en laat ze zo'n 45 minuten narijzen op een warme plek. Bak de broodjes gaar in 30 minuten bij 200°C.

1 opmerking:

Judith zei

Deze broodjes lijken me erg lekker! Heb net het deeg gemaakt. Ben erg benieuwd of het gaat lukken, want heb nog nooit eerder op deze manier brood gebakken.