woensdag 3 april 2013

Glutenvrije spijsbroodjes

Natuurlijk is het voor een glutenvrij gezinslid wel zo leuk om met de anderen mee te kunnen doen, helemaal op feestdagen. Voor deze broodjes pas ik het recept voor zoete broodjes een beetje aan, en het resultaat was zonder meer goed te noemen.

2,5 dl lauwwarme melk - 1/2 eetl fiberhusk - 1/6 tl zout - 1 tl droge gist - 45 g suiker - 125 g rozijnen - 100 g teffmeel - 175 g Schär broodmix - 1/2 tl bakpoeder - 1 ei - 1/4 pakje amandelspijs (Baukje)

Wel de rozijnen in (warm) water, laat ze uitlekken. Laat de fiberhusk even wellen in de lauwwarme melk. Weeg de overige ingrediënten af en meng alles (behalve de amandelspijs) goed met een mixer met deeghaken. Dek de kom af en laat het deeg op een warme plek rijzen. Deze keer ging het veel sneller dan in het oorspronkelijke recept, waarschijnlijk doordat ik de hoeveelheid gist heb verdubbeld. Kijk dus gewoon na 1 uur of het al in volume is verdubbeld, zo niet: gewoon nog even geduld hebben.

Snijd de amandelspijs in 8 stukjes, vorm van elk stukje een balletje. Neem voorzichtig 1/8 deel van het deeg uit de kom, waarbij je vooral moet opletten om het deeg zo min mogelijk in te drukken. Dit gaat het makkelijkst met natte handen (ik laat de kraan met een piepklein straaltje openstaan). Vouw het deeg om een spijsballetje en leg het in een ingevette springvorm van 24 cm doorsnede. Maak zo nog 7 broodjes, leg ze om het eerste broodje heen. Laat de broodjes nog een half uurtje narijzen.

Bak de broodjes gaar bij 180°C, dit duurt 20-25 minuten. Haal evt. direct na het bakken een stuk boter over de broodjes heen (voor een iets zachtere korst).

1 opmerking:

Jedidja zei

Mmmm ... lekker. dat is iets voor mij. Maar in spijs zitten heel veel calorietjes hè?