dinsdag 2 april 2013

Niet-kneden spijsbroodjes

De Achterbergen krijgen langzamerhand genoeg van de stollen die rond kerst en pasen worden verkocht in de supermarkten. Droog brood en nepspijs, daar kun je niet echt warm voor lopen. In de Allerhande heeft een keer een recept gestaan voor afbreek-bolletjes-brood met spijs erin, recept kun je hier vinden. De niet-kneden variant hiervan hebben we afgelopen Paasweekend uitgeprobeerd, en dat beviel best! Je kunt het deeg, zoals in het originele recept, verrijken met ei en melk, maar wij namen de absolute basis, gewoon met water, en zelfs dat was geen probleem. Alles naar wens dus!

Niet-kneden krentenbolletjes met spijs

250 g rozijnen - 500 g tarwebloem - 2 tl droge gist - 1/2 tl zout - 1/2 pakje amandelspijs (Baukje) - 400 ml water (of ca. 370 ml lauwwarme melk, 1 ei en 25 g zachte boter)

Voorbereiding (liefst de vorige dag): Wel de rozijnen in water, laat ze uitlekken. Meng in een kom de bloem met de gist en het zout. Doe de rozijnen erbij en het water (of de melk, ei en boter), roer alles goed door, het deeg moet iets uitzakken. Dek de kom af en laat het deeg een uur of twee bij kamertemperatuur staan (als je melk en ei gebruikt, liever op een goed warme plek, zodat je het ook echt na twee uur in de koelkast kunt zetten), en zet de afgedekte kom in de koelkast. 

Bereiding: Snijd de amandelspijs in 16 blokjes, vorm van elk blokje een balletje. Bestrooi een werkvlak ruim met bloem en leg het gerezen en gekoelde deeg daarop. Verdeel het deeg in 16 stukjes. Maak elk deegstukje iets platter en vouw het dicht om een spijsballetje heen. Leg de broodjes op een bakplaat, een stukje uit elkaar (ze passen met geen mogelijkheid in een springvorm van 24 cm, zoals in het originele recept, omdat deze broodjes kennelijk veel groter worden!), en laat ze een half uurtje op een warme plek narijzen.
Bak de broodjes gaar in ongeveer 30 minuten bij 200°C.

6 opmerkingen:

roos zei

Nu nog zelf even de amandelspijs maken!
Zoveel lekkerder dan uit een pakje!

gr Roos

Karien zei

Tja, dat wordt dan wel heel duur... het kan ook met witte bonen geloof ik, net als bij de nepspijs uit de supermarktstollen, maar dat gaat de Achterbergen toch eigenlijk wel een stapje te ver...

roos zei

Wij wonen op 10 minuten rijden van Duitsland, amandelen zijn daar in de supermarkt goedkoop.


Dan toch maar een pakje!

Willy zei

Ik heb gisteren het deeg voor spijsbroodjes voorbereid en vandaag gebakken.Ze zijn goed gelukt en smaken heerlijk.Vorige week vond ik toevallig een pakje spijs(was wel een beetje over de datum) tussen mijn bak ingrediënten.Vanmorgen dus gebakken.Bedankt Karien voor het recept.
Ik heb nog één vraag,wordt het rozijnen bolletje tijdens de 2 de rijstijd nog wat groter? Bij mij misschien iets maar niet echt de moeite waard.Zet jij het tijdens de 2 de rijstijd gewoon in de keuken(bij mij was het 19 graden ongeveer.)
Groetjes Willy

Karien zei

Nee, dat klopt wel, bij ons worden ze tijdens de tweede rijs niet (veel) groter, maar wel tijdens het bakken! Daarom leg ik ze een stukje bij elkaar vandaan op de bakplaat.
Misschien rijzen ze wel als je ze op een warme plek zet (maar dat hoef je niet noodzakelijk te vinden)

willy zei

Volgens mij rijzen ze ook niet veel tijdens het bakken maar ze waren wel luchtig.V olgende week bak ik nog een keer wantik heb nog een half pakje spijs over.Ik had er nu 8 gebakken, wij zijn maar meer met 2 of 3 personen.
Willy