dinsdag 28 mei 2013

Portemonnee 'op maat'


Bij handwerkjuffie vond ik een tutorial om zelf een portemonnee te maken. Dat moest ik uitproberen! Op een paar punten heb ik de werkwijze aangepast, daarom volgt hieronder de Achterbergse versie:

Je hebt nodig: 2 lapjes dunne katoen (bijv. poplin) van 24 x 53 cm, een ritsje, een rest jeansstof en evt. lintjes oid om te versieren, een plastic insteekhoesje of ander verstevigingsmateriaal.

Zo ga je te werk: Leg de lapjes poplin neer. Zet aan weerskanten een speld op 8 cm hoogte, op 19, 30 en 41 cm hoogte, maak een horizontale vouw (tussen je nagels knijpen of strijken) op die hoogtes, dit wordt het gedeelte voor de pasjes. Er passen 6 pasjes in één lapje. Kijk ook naar de foto van de binnenkant van de portemonnee. Leg de onderste vouw (die van 8 cm hoogte) een kleine cm onder die van 19 cm hoogte en speld de stof vast. Zo ook met de andere twee.
Zet de plooien in het midden ook vast met spelden, en maak in het midden een stiksel. Stik aan weerskanten de plooien ook aan elkaar, om de afstand te bepalen doe je een pasje in een vakje, je stikt iets verder.

Knip van de jeansstof twee stukjes uit van 11 x 24 cm. Zet het ritsje tussen de lange kanten in. Als het ritsje niet zo breed is als de portemonnee, naai je eerst de lapjes aan weerskanten van de rits op elkaar. De zijkanten en onderkant van dit ritsvakje worden later dichtgemaakt. Als het ritsje (veel) kleiner is dan de breedte van de portemonnee, kun je aan weerskanten ervan een stiksel naar onder toe maken, zodat het kleingeld niet in de hoeken verdwijnt.
Knip voor de binnenkant, waar ook nog een extra plooi inkomt voor bankbiljetten, een lapje jeans van 41 x 24 cm. Leg nu alles op elkaar: onderop het binnenkantlapje, aan de ene kant het ritsvak met daarbovenop het pasjesgedeelte, dan daartegenover (met 4 cm tussenruimte) het andere pasjesgedeelte. Daaronder moet de binnenkant een plooi krijgen waarin bankbiljetten niet verdwijnen, neem een biljet om de maat te nemen en zorg dat de bovenkant van de plooi gelijk komt met het pasjesgedeelte. Speld alles op elkaar, zodat niets meer verschuift. Het is handig om dit alvast zo rondom op elkaar te naaien, maar dat hoeft niet. Knip voor de buitenkant een lapje jeans van 24 x 24 cm, iets ruimer mag ook. Versier dit evt. met lint, kant, band etc. Leg de buitenkant onder het binnendeel, verkeerde kanten op elkaar. Stik alles aan elkaar vast, één naaimachinevoetje van de onderkant van het onderste pasje vandaan, laat één zijkant helemaal open. Knip nu een stuk plastic (bijv. een insteekmapje of lampenkapfolie) op maat en schuif dat tussen de buitenkant en binnenkant in. Stik de laatste kant ook dicht. Knip de hele portemonnee langs de buitenrand uit, een klein stukje buiten het stiksel, rond de hoeken af. Werk de buitenrand af met biaisband (ik heb het zelf geknipt van jeansstof, 3,5 cm breed).
De sluiting wordt gevormd door koordelastiek een paar keer om de portemonnee te winden en vast te knopen. Aan de achterkant heb ik het over de hele lengte vastgezet (een volgende keer maak ik daar misschien een tunneltje voor op de achterkant - maar dan voordat alles in elkaar zit).

Dit is de portemonnee die ik eerst had gemaakt, naar de tutorial van handwerkjuffie:
Ook heel erg leuk, maar... leer van mijn fouten:
de binnenkant had ik van organza gemaakt. Supermooi, maar veel te glibberig om pasjes vast te houden.
Doordat die portemonnee met de goede kant op elkaar wordt genaaid en daarna gekeerd, worden de naadranden véél te dik. Daardoor werden de onderste pasjes naar boven geduwd en kon ik die vakjes niet gebruiken.
Breed kant op de voorkant is wel leuk, maar zet het dan wel aan weerskanten vast.

2 opmerkingen:

Jedidja zei

Ik vind het heel knap dat je het kan!

Handwerkjuffie zei

Leuk geworden, hoor... zo in spijkerstof! Ik begrijp wel dat je het iets hebt aangepast... Je moet de stof goed wegknippen. Ik had bovendien dunnere stof gebruikt dan jij. Netjes gemaakt!

Groetjes, Stéphanie (Handwerkjuffie.nl)