dinsdag 18 juni 2013

Als je je eigen ondergoed wilt naaien - for women only

De laatste dagen heb ik stevig rondgestruind op internet omdat mijn interesse was gewekt voor het zelf maken van een bh. Die dingen zitten bij mij eigenlijk nooit echt lekker, en de enthousiaste verhalen die ik op het net vond, gingen er juist over dat het precies op je eigen maten kan, comfortabeler dan wat dan ook, en voor een fractie van de prijs die je daarvoor in de winkel zou (kunnen) betalen.

Als je zoiets wilt gaan doen, kun je natuurlijk een workshop volgen. Daarvoor moet je ergens heen, en je moet ervoor betalen. Niet mijn eerste keus. Ook niet mijn tweede vanwege het drukke gezinsleven. Je kunt ook een boek kopen met aanwijzingen voor het patroontekenen. Ik zou het wel willen, ware het niet dat ik het boek ook veel te duur vind (68 euro was de goedkoopste). Een beetje rondkijken op internet kost niets, alleen tijd... Hieronder geef ik de sites waar ik veel aan heb gehad, en zeker een aanrader voor wie dezelfde principes aanhangt als ik (liever niet te veel betalen, lekker zelf uitproberen).

Als je Engels kunt lezen, kom je al direct een heel eind. Op een Amerikaanse site doet een professionele lingeriemaker uit de doeken hoe je het patroon van een bh op maat tekent. Met een heleboel informatie over maten in het algemeen. In het eerste artikel bepaal je de te nemen maat, in het tweede artikel teken je eerst een standaardcup, waarna die aan je eigen maat wordt aangepast, en vervolgens teken je de hele band. Voor het derde en vierde artikel moet je lid worden van de site, en dat kost geld (per maand). Daarin staat hoe je alles aan elkaar zet en hoe je het patroon kunt veranderen (met andere lijnen). Nou, dat kun je elders op internet ook wel vinden.
Schrik niet van de benodigdheden die in de artikelen genoemd staan: met een gewone lineaal, potlood en A3-papier kom je even ver. Ik heb niet eens een passer gebruikt, gewoon met de lineaal. En een 'flexi curve', waarmee je een kromming kunt opnemen op je lichaam en hem daarna op papier kunt overnemen, maak je gewoon zelf van elektriciteitsdraad of een ander buigzaam materiaal dat in de gebogen vorm blijft zitten.

Tijd om door te gaan naar de volgende site. De Burda heeft een publicatie over hoe je een bh tekent op basis van een nauwsluitend patroon van een lijfje. Heb je zo'n patroon (of weet je hoe je dat kunt maken), dan is dit vast een hulp. De link vind je hier. Per plaatje staat een instructie vermeld.

Op deze site vond ik heel wat algemene goed bruikbare informatie. Handig als je je in de stof wilt verdiepen.

Als je liever voorgevormde cups gebruikt, kun je hier en hier informatie vinden om deze te overtrekken met stof en over het in elkaar zetten.  

Een echte expert (zo zou ze zichzelf vast niet willen noemen, maar in mijn ogen is ze dat) heeft een serie tutorials gemaakt over het in elkaar zetten. Het is een serie van vijf blogposts geworden, en je vindt ze hier.

Uit bovenstaande distilleerde ik gisteren 'even' een proefmodel voor mezelf. Overdag het tekenen (bij de laptop), 's avonds het uitknippen (lach niet: uit een jeansstof die flink stretcht) en in elkaar zetten. Ik had niet alle benodigde materialen, maar heb ontdekt dat je ook wel met wat minder toekunt dan de officiële lijst met ingrediënten. Omdat het op je eigen maat is, hoeven de schouderbandjes namelijk niet verstelbaar te zijn bijvoorbeeld. Ik hoor bij de categorie vrouwen die dat nooit doet, alleen maar om ze korter te maken als ze uitgerekt zijn. En haakjes en oogjes had ik ook nog van mijn oma gekregen. 

En? nou, het paste wel en niet. Ik moet er nog heel wat aan sleutelen om het ideale patroon te vinden. Daarvoor heb ik veel hulp aan het forum, waarvan je eerst lid moet worden en daarna kun je er heel wat informatie vinden en leren van de andere forumgebruikers.

Een ander idee is om een goed zittend patroon te kopen, en het daarna keer op keer te maken. Een patroon kost ongeveer 10 euro. Dat zou in combinatie met bovengenoemde tutorials best kunnen lukken!

3 opmerkingen:

gerrie zei

Dag Karien. Jaren geleden was er een blog en die dame had een versleten bh door midden geknipt. Tussen de boezemhelften. (Ja hoe moet ik het anders schrijven?) De ene helft had ze zorgvuldig uit elkaar getornd. Dat gebruikte ze als patroon en als voorbeeld hoe het in elkaar had gezeten had ze de andere helft nog. En welk deel niet lekker zat heeft ze iets aangepast. Voor mij was het teveel werk. Maar ik vond het toen al een goede tip. Heb het goed.
Gerrie

julia zei

Bij de bieb kan je boeken patronen vinden

Karien zei

Helaas Julia, in de bibliotheek in de grotere stad waar ik bij in de buurt woon hadden ze geen enkel boek over patroontekenen!