vrijdag 7 juni 2013

De perfecte V - en meer

In Amerika woont een mevrouw die een naaiatelier runt waar ze op maat overhemden maakt. Op haar weblog laat ze al sinds 2005 zien hoe ze bepaalde dingen doet. Zoals een borstzak die in V-vorm (Chevron) gestikt is. De Engelse tutorial (met veel foto's) vind je hier (scroll op deze archiefpagina een stukje naar beneden).

Dat vind ik nou leuk om even uit te proberen met een lapje waar ik verder toch geen plannen mee had. En naarmate het lukte, besefte ik dat er nog veel meer mee mogelijk is. Zigzag bijvoorbeeld. Leuk voor een manchet. Of een rok met banen.

Afijn, hoe doe je dat nou? Geheim van de smid is om precies schuin van draad te knippen. In de genoemde tutorial wordt dat gedaan door een driehoek te knippen met zijden van 40 cm, voor één borstzak. Die driehoek wordt dan precies doormidden geknipt, en vervolgens worden de twee helften zodanig met de goede kant naar boven neergelegd, dat de strepen liggen zoals je wilt: de een naar boven en de ander naar beneden. Daarna klap je de stukken om die denkbeeldige naad in het midden heen, goede kanten op elkaar dus, en dan is het grappige: dan liggen de strepen ineens precies hetzelfde (ja, hèhè, oftewel duh...). Zo kun je ze mooi op elkaar spelden, zodat alle strepen precies op hun wederhelft komen te liggen. Als je dan die naad stikt, maakt het niet eens uit hoeveel naadbreedte je neemt.
Strijk de naad open, leg het gewenste patroondeel op de stof en verwerk verder zoals gewenst.

Als je de naad ook nog eens 'schuin' stikt, wordt de hoek tussen de v's scherper of juist minder scherp. Leuk om eens wat mee te goochelen. Als je tenminste van v's houdt. Of van zigzag. Ik niet zo, ik deed dit alleen voor de leuk.

NB Quiltsters zullen hun hand hier waarschijnlijk niet voor omdraaien. Maar ik heb de quiltsites nog niet zo goed bekeken als de diverse naaiblogs...


4 opmerkingen:

Anoniem zei

een lap van 40 x 40 opofferen voor een zakje van 9 bij 12? Da's haute cuture, ik naai confectie of homemade. Maar evengoed is het mooi en bedankt voor de link.

Anoniem zei

Even een mekkerberichtje (mekkeren is zeuren) maar het is wel een tip. Als je ergens nog een ouderwetse metalen schaar hebt rondslingeren, die werken het beste bij dikkere stoffen. Jeansstof e.d. is moeilijk om in de ronde naadhoeken plat te strijken voor het keren. Ga met de rondere kant van de schaarpunt stevig over de opengevouwen naad, alsof je een vouwbeen gebruikt, trek met je linkerhand de stof iets aan en je naden liggen na het omkeren veel platter. Van onze juf mocht er geen nagelgeultje op een naad zitten, nou, van mijn moeder ook niet, vandaar deze tip,behalve het driehoekstrijkijzerpuntje (lijkt op een kleine verfkrabber) die quiltsters gebruiken, is er nog steeds geen strijkijzer die deze probleemnaadjes aan kan. Geen kritiek dus, gewoon vriendelijk bedoeld (ai, je moet tegenwoordig zo uitkijken met dit soort commentaar).

Karien zei

Bedankt voor de tip! Ik heb een nieuwe stofschaar gekocht, van metaal, met een ronde kant, dus dat komt goed uit!
Overigens is het lapje van de foto helemaal niet gestreken. Het moest op z'n Achterbergs, dus een beetje vlug-vlug...

Karien zei

Als je goed in de gaten hebt hoe het patroondeel moet liggen, hoef je ook niet zo'n grote lap te knippen. Maar om te oefenen is het zeker wel handig met zo'n driehoek!