maandag 10 juni 2013

Niet-kneden walnotenbrood van Jim Lahey

Eigenlijk hoef je tegenwoordig geen kookboeken meer te kopen. Uit veel kookboeken staan recepten gewoon op internet, als je ze maar weet te vinden. Je mag ze er ook rustig opzetten, als je maar je eigen woorden gebruikt. Als je goed zoekt, vind je zó een heel kookboek bij elkaar.

Hieronder het recept uit het boek 'My bread' van Jim Lahey. Ik heb het vandaag gebakken nadat ik de ingrediënten gistermiddag door elkaar had geroerd en in de kamer te rijzen gezet. Alle recepten van Jim Lahey laten je het brood voor de tweede keer rijzen in een met meel bestoven theedoek, en zijn broden worden gebakken in een braadpan. Wij doen het op z'n Achterbergs:

400 g meel (mix je favorieten door elkaar, ik had 250 g volkoren en 150 g bloem) - 85 g rozijnen - 50 g gehakte walnoten - 1 tl zout - 3/4 tl kaneel - snufje zwarte peper - 1/2 tl droge gist

Roer alle ingrediënten door elkaar en voeg daar 350 ml water aan toe. Zet afgedekt bij kamertemperatuur weg. Het hele oppervlak is na een uurtje of 12 bedekt met bubbels, dat hoort zo. Het is toch een stevig deeg geworden. Je zou er denk ik wel broodjes van kunnen bakken, maar ik heb het deeg in één keer in een zwarte cakevorm gedaan.

Bak het brood bij 200 graden Celsius, kleine broodjes 30 minuten, een groter brood 45 minuten of tot je de korst een mooi kleurtje vindt hebben.

2 opmerkingen:

Willy zei

Hallo Karien
Vandaag heb ik dit brood gebakken en het smaakte heerlijk.Misschien de volgende keer iets meer zout maar dat is persoonlijk.Ik had het brood in een ingevet zwart cakeblik gedaan maar kon het brood er bijna niet uitkrijgen..Moet ik het blik de volgende keer met bakpapier bekleden of zou ik toch een broodblik moeten kopen? Heb jij een idee? Bedankt voor je heerlijke en makkelijke niet kneden recepten.
Willy

Karien zei

Bakpapier is natuurlijk de makkelijkste (en snelste) oplossing. Ik heb nieuwe broodbakvormen (maar wel een beetje breed) waar het brood direct uitkomt, maar de donkere cakevorm die ik deze keer gebruikte, liet het brood ook minder makkelijk los. Ik ga denk ik ook bakpapier doen de volgende keer...