dinsdag 4 juni 2013

Poging tot rimpelrokje

Op het blog van een vlijtige rokjesmaakster vond ik een beschrijving om zonder patroon een rimpelrokje van tricotstof te maken. Zaterdagavond heb ik het uitgeprobeerd, en met redelijk succes (al vind ik hem iets te lang en ook iets te wijd). Toch goed genoeg om hieronder nog een keer de beschrijving te geven, maar dan wellicht nog iets duidelijker.

Het wordt een dubbel rokje. Je naait een heeeel lange koker, die naar binnen toe wordt omgeslagen, waarna er een tailleband wordt aangezet. De enige maten die je nodig hebt, zijn de heupwijdte (dus waar je op heuphoogte ongeveer het dikste bent) en de gewenste roklengte vanaf de taille. Om uit te rekenen hoeveel stof je nodig hebt, moet je beslissen hoe 'erg' gerimpeld je de rok wilt hebben, en vanaf welk punt (de hele rok of vanaf heuphoogte naar beneden). En natuurlijk hoe lang de rok moet worden. Ik nam per 15 cm rokhoogte 10 cm extra op het gerimpelde deel, en ik rimpelde vanaf de heup naar beneden. Daarom had ik twee keer de rokhoogte nodig plus 35 cm voor het rimpelen.

Als je de heupwijdte gemeten hebt, leg je de stof dubbel (in de lengte) op tafel. Voor- en achterpand zitten aan elkaar, de vouw van de stof is dus de ene zij'naad', en er komt dus aan de andere kant nog één (zij)naad in. Heb je een heupwijdte van bijv. 100 cm, dan deel je dat eerst door 2 (50 dus), en per gerimpelde naad tel je daar dan 1 cm bij op, in dit geval 3 (plus de rimpels in de zijnaad). Nu leg je de stof zo neer, dat de vouw op 53 cm vanaf één zijkant van de stof ligt. zo krijg je aan de andere kant een breder stuk wat overschiet, daarvan wordt de tailleband gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat ik zelf geen tailleband heb gemaakt, omdat ik mijn taille voorlopig toch niet laat zien. Ik heb gewoon een stuk wat breder elastiek bovenaan vastgezet.

OK, de stof ligt dus nog steeds op tafel te wachten. Knip het uitstekende stuk, waar de tailleband van zal komen, af. Meet even hoeveel afstand er tussen je taille en de heupwijdte-lijn zit (heuphoogte), en zet op die hoogte vanaf de bovenkant een speld (reken ook de naadtoeslag mee aan de bovenkant). Doe dit aan weerszijden, en zelfs helemaal aan de andere kant van de lap stof ook, op het voeringdeel dus. Nu worden al die hoeken afgerond voor de taille. Maak een mooie vloeiende lijn, die ongeveer 8 tot 10 cm vanaf de oorspronkelijke zijlijn of vouw uitkomt. Het steekt niet zo nauw, want tricot rekt zo lekker. Deze lijnen worden allemaal alvast gestikt. Van het voeringdeel wordt ook de zijnaad nu gestikt. De zijnaad van de buitenrok wordt samen met een elastiek gestikt, dat komt hieronder:

Nu geef je met spelden (of met pen of kleermakerskrijt) de punten aan waar het elastiek moet komen. Zowel de bovenkant als de onderkant, en de rechte lijn daartussenin. Doe dit op eenderde en op tweederde van het voorpand en achterpand, en ook de vouw krijgt deze spelden of merktekens. Knip zes stukken smal elastiek af op iets meer dan de lengte die de rok daar moet krijgen. Vouw op elke lijn de stof dubbel, en speld het elastiek bovenaan en onderaan vast, direct naast deze vouw. Rek het elastiek uit, tot het net zo lang is als de stof eronder, en zet het met een paar spelden vast (om dit te doen, zet ik de naaimachinenaald aan het begin erin om het 'vast' te houden, zo heb ik een hand extra om het elastiek op een paar punten vast te spelden). Stik het elastiek vlak langs de stofvouw op de stof, houd telkens een stukje helemaal uitgerekt.
Als alle zes de elastieken zijn vastgenaaid, vouw je de rok met de goede kant buiten en het voeringdeel helemaal naar binnen, taillelijnen op elkaar. Aan de bovenkant zet je een tailleband van de tricot, of, nog makkelijker, een stuk elastiek van 3 of 4 cm breed. Er komt geen sluiting in, let wel op dat het nog over de heupen past.

NB Houd er rekening mee dat het elastiek na het vastnaaien niet helemaal meer terugveert. Daardoor werd mijn rok toch iets langer dan gepland.
De kwaliteit van het tricot is zeer bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Ik neem aan dat alleen ruime ervaring hierbij gaat helpen. Deze ruime ervaring ga ik niet krijgen, want ik vind één rimpelrok wel genoeg...

4 opmerkingen:

ineke (4kids) zei

Goed gelukt, hoor. Ik heb het ook zo gedaan afgelopen winter, maar 'k vond het best een klusje, al dat elastiek erop stikken. Je zou evt. de rokband om kunnen slaan, als je de rok te lang vindt. Of de band er afhalen en een stukje lager er weer op zetten. Groetjes, Ineke

Karien zei

Ja, heb ik vanmorgen gedaan: elastiek eraf, de bovenkant wat verder innemen (hij zakte af) en het elastiek een stukje lager er weer op.

Anoniem zei

ik vind het leuk!!!

Groetjes, Babette

Franca zei

Mooi zeg!