donderdag 25 juli 2013

Patroontekenen - nog niet echt

De derde en laatste stap voordat het echte patroontekenen begint, was voor mij het combineren van verschillende patronen. Een paar jaargangen Knip levert daarvoor in mijn geval meer dan genoeg 'bouwstenen'. De blouse op de foto bijvoorbeeld is een combinatie van de panden van één blouse (coupenaden en de belijning van het voorpand), de kraag van een andere blouse en de mouwen van weer een ander patroon.

Om ervoor te zorgen dat patroondelen van andere modellen op je eigen blouse passen, moet je wel een aantal dingen goed in de gaten houden. Dat zal ik even uitleggen:
De panden horen bij blouse A. De mouwen zijn van een andere, blouse B. Die horen ingezet te worden in de armsgaten zoals ze in blouse B zitten, nogal logisch. Daarom nam ik op de panden van blouse A de armsgatlijnen over van blouse B.
Datzelfde gold voor de kraag, die komt van blouse C: de halslijn van voor- en achterpand is overgenomen van de panden van blouse C, waarop de kraag oorspronkelijk bedoeld was. Al met al een heel gezoek en dubbel werk, maar als je je hoofd koel weet te houden, best te doen!

Misschien klinkt het heel ingewikkeld, maar eigenlijk is het heel logisch. En het opent een nieuwe wereld van mogelijkheden, terwijl je zelf nog niet direct met lineaal en potlood aan de slag hoeft.

Volgens mij is het heel belangrijk om gewoon ervaring op te bouwen, zodat je in het stadium beland waarin je dit soort veranderingen/combinaties makkelijk(er) aandurft.

2 opmerkingen:

Vlijtig Liesje zei

Ik vind het knap! En het ziet er goed uit!

Anoniem zei

Heb ik net al mijn antieke raderbladen weggedaan..:-(