vrijdag 9 augustus 2013

Voorbereiden van stof

plaatje van internet
Ooit kocht ik een mooie gebloemde stof voor een positie-overgooier (echt al heel lang geleden). Niet alleen gebloemd, maar ook gestreept, een soort bloemige streep dus. Het leek me wel leuk om de zijpanden van het bovenstuk dwarse strepen te geven, en ik begon er snel aan. Het werd echt een leuke overgooier. Na de eerste wasbeurt - helaas - was de stof in de lengte een heel stuk gekrompen. Niet alleen was de hele overgooier een stuk korter, ook lubberden de zijpanden aan het middenvoorpand.

Ik zal dus nooit meer vergeten om gekochte stof eerst voor te krimpen. (Ik heb trouwens ergens gelezen dat het woord krimpen niet klopt. In de fabriek wordt de stof strak opgespannen, wat je doet met krimpen is de stof 'relaxen', zijn eigen maat teruggeven). Hoe doe je dat: geef het gewoon de behandeling die je hem als kledingstuk ook wilt geven. (Sommige professionals wassen meerdere keren, niet persé met wasmiddel, maar wel met azijn door het water). Dus doe de lap stof in de was met een normaal wasprogramma, en als je het kledingstuk later in de wasdroger wilt drogen, doe dat dan ook met de gewassen stof. Heb je last van in elkaar gedraaide lappen? Dan kun je overwegen om de stof eerst in de breedte dubbel te vouwen (geknipte randen op elkaar), rijg alle open kanten dicht. Schijnt te helpen.

Op internet vond ik ook een tip om wollen stoffen voor te krimpen: maak twee tot drie schone, dikke handdoeken nat met HEET water. Wring ze uit totdat ze niet meer druppen. Doe de wollen stof samen met de natte handdoeken in de wasdroger, laat hem 30 tot 40 minuten draaien. Tip: als je bang bent voor een tegenvallend resultaat, probeer het dan eerst met een klein stukje van de stof.

Geen opmerkingen: