donderdag 19 september 2013

Traktatie - monkey bread!

De Achterbergen zijn een nieuwe traditie begonnen: op school monkey bread trakteren. Vandaag trakteert onze zevende-groeper, hoewel hij al sinds 8 juli de respectabele leeftijd van 10 jaar heeft bereikt.
Trakteren is altijd leuk, helemaal als je iets kunt meenemen dat de anderen nog niet kennen. Bij oudere broer op het SO was monkey bread vorig jaar een groot succes, en ik vind het een voordeel dat je dit ook gerust aan de juffen/meesters kunt voorzetten.
Klasgenoten vinden het (meestal) erg leuk om de bolletjes van het brood af te breken.

Gisterenochtend heb ik het deeg voorbereid, 's avonds toen meneertje thuis was van een ander feestje hebben we samen de balletjes gemaakt, in de siroop gedoopt en de broden gebakken. Deze keer in twee brede broodvormen die nooit voor brood worden gebruikt omdat ze zo breed zijn, zo paste het in de oven en hebben we voldoende: 2 bolletjes monkey bread voor iedereen, plus nog een beetje extra.

Het recept vind je hier, voor twee broden de dubbele hoeveelheid gebruiken, per brood 32 bolletjes maar je kunt uiteraard ook een beetje goochelen met het formaat van de balletjes (en reken maar na: best een betaalbare traktatie toch?) Onze eerstvolgende jarige verheugt zich alvast dat hij ook met monkey bread de klas rond kan!

NB: omdat er in groep 7 een jongen met koemelkallergie zit, heb ik de broden deze keer zonder melk, maar met water, gebakken. Een leek proeft het verschil echt niet.