maandag 28 oktober 2013

Complete niet-kneden lunch

De Achterbergen hadden in de vakantie gasten voor de lunch. We besloten om een hartig én een zoet brood te bakken, die beide geen beleg nodig hebben. Op die manier hoefden we het alleen maar in handige stukken op een schaal te leggen en konden we bij de salontafel lunchen. Zonder een tafel vol met borden, messen, kaas, vleeswaren, pindakaas, jam, etcetera te dekken.

Het werk dat we eraan hadden, viel reuze mee: het hartige brooddeeg, dat in een paar minuten is afgewogen en geroerd, stond al twee dagen in de koelkast, en het zoete deeg een dag. De avond van tevoren vormde ik de broden en liet ze voor de tweede keer rijzen, waarna ze nog een nacht in de koelkast gingen (dat kostte mij in totaal 10 minuten). Op de ochtend zelf hoefde ik het alleen nog maar even op temperatuur te laten komen en af te bakken. Eitje!

Het zoete brood was de minder zoete variant van het Friese suikerbrood, gemaakt door dit recept te verdubbelen, te behandelen als één brood, en af te bakken in een grote broodvorm (bij dit formaat moest het 1 uur in de oven).
Het hartige brood was een variant op dit recept. De Achterbergen aten het laatst al bij de warme maaltijd (waar bij het recept stond: serveer met brood). Het is een heerlijk brood, absoluut niet droog, en doordat het uit zichzelf al heel smaakvol is, is het bijv. ook geschikt voor een buffet. Of bij een barbecue. Of een picknick.
Het is tevens een vereenvoudiging in het aantal handelingen ten opzichte van het vorige recept, en daarom verdient het zeker een plaatsje hier, tussen alle andere recepten voor luie mensen.
Ik noem het maar focaccia omdat het daar volgens mij nog het meest op lijkt. Met de vulling kun je uiteraard tot in het oneindige variëren, maar hier is zoals wij het deze keer deden:

Kruidenfocaccia (2 bakplaten vol, dus 2 broden van elk ca. 23 x 35 cm)

836 g bloem - 4 tl gist - 40 g aardappelzetmeel - 40 g elk (magere melkpoeder) - 3 tl zout - 100 g gesmolten boter - 300 ml lauwe melk - ruim 300 ml lauw water - peterselie, bieslook, paprikapoeder

Voorbereiding (kan een paar dagen van tevoren): Roer alle ingrediënten door elkaar tot een mooi niet-kneden deeg. Er mogen geen droge ingrediënten meer zichtbaar zijn en het deeg moet iets uitzakken. Gebruik kruiden naar smaak, je hebt niet gauw te veel is mijn ervaring. Zet de kom afgedekt weg bij kamertemperatuur, zet hem daarna in de koelkast.

Bereiding: haal de kom met het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg met behulp van een deegschraper over twee bakplaten (die met bakpapier zijn bekleed). Strooi er wat bloem over tegen het plakken en duw het deeg uit tot het een rechthoek is die overal even dik is. Laat afgedekt (ik doe er een schone plastic zak om) nog een half uur tot drie kwartier rijzen bij kamertemperatuur. (Op dit punt kun je het nogmaals in de koelkast zetten om later af te bakken. Laat het in dat geval voor het afbakken eerst in ongeveer een half uur op kamertemperatuur komen). Bestrijk het brood met olijfolie en bak het in ongeveer 30 minuten gaar op 175 graden.

Variaties: behalve door met kruiden te variëren kun je met talloze ingrediënten variëren: voeg bijv. geraspte kaas toe, gesnipperde ham of stukjes zongedroogde tomaat. Je kunt het zo gek niet bedenken.

Zelf ga ik binnenkort voor het eerst volkoren meel gebruiken bij dit recept. 

5 opmerkingen:

Marie zei

Hier ook nog steeds een niet kneden fan!
Het pestobrood is hier favoriet. En nu bakken we ook regelmatig niet knexen pizza. Zo makkelijk op een drukke dag. Avond er voor mengen en rijzen, in de koelkast en voor dat je gaat beginnen met snijden van de ingredienten er uit halen. Binnen een half uur staat de pizza op tafel! Goedkoper dan diepvries, lekkerder en gezonder vanwege de 0 toevoegingen. Vult ook beter omdat wij volkoren er door doen. Ben nog steeds heel blij met je recepten!

Maggie zei

Wat is een niet kneden deeg? :-)

Karien zei

Hallo Maggie, kijk eens op de receptenpagina van dit blog, dan kom je er wel achter wat niet-kneden deeg is.

Jedidja zei

Het lijkt zo makkelijk, zoals jij het schrijft ...

Karien zei

Het ís ook makkelijk! Ik verbaas me er zelf over. Zeker als ik af en toe toch nog een makkelijker manier vind. Echt, ik heb er deze keer tien minuten over gedaan om het deeg voor het bakken voor te bereiden. De rest is in en uit de koelkast, en later oven, en dat op tijd. Het is ook extra ontspannen nu omdat ik inmiddels aardig wat ervaring heb natuurlijk.