woensdag 9 oktober 2013

Flapjacks

Ooit was ik een paar maanden in Engeland. Daar maakte ik kennis met een aantal typisch Engelse koekjes, zoals florentines en flapjacks. Ik kocht bij de grote supermarkt Sainsbury's een kookboek, en daaruit maken de Achterbergjes nu soms iets. Het is goed voor de onderlinge band, bovendien is het goed voor hun Engels.

Vandaag flapjacks: een havermoutkoek. Ergens in een winkel zag ik Golden Syrup staan (en ik weet echt niet meer waar, maar het was in Nederland), die had ik gekocht voor deze Engelse recepten. Je kunt het ook vervangen door keukenstroop. De basterdsuiker had ik trouwens vervangen door een rest donkere basterd en de rest kristalsuiker.

Flapjacks (16 st)

125 g boter of margarine - 125 g lichtbruine basterdsuiker - 3 eetl golden syrup - 250 g havermout

Smelt de boter samen met de suiker en de golden syrup, roer er de havermout door. Doe in een ingevet bakblik, het liefst een vierkant van 20 x 20 cm, maar wij deden het in een ronde springvorm van 24 cm. Druk de bovenkant aan met de bolle kant van een lepel en bak de flapjacks in 25 tot 30 min. goudbruin op 180 graden. 
Haal uit de oven, snijd direct in stukken (voorzichtig, want het geheel is erg lossig), en laat daarna in de vorm helemaal afkoelen.

Tip van bloglezeres Atalanta: je kunt heel goed minder suiker gebruiken (bijv. de helft), en om het geheel nog lekkerder te maken, noten toevoegen.
Bedankt voor de tip Atalanta! Ik krijg gelijk zijn om ze weer in de oven te zetten!

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Hallo Karien,ik maak vaak plaatkoek,zelfs m'n dochtertje van 10 jr kan het.250gebotersmelten,100grsuiker erbij laten smelten en anders alleen paar eetlepels stroop.250gevolkoren meel en 250gehavermout,schepje kaneel evt.wat rozijnen.Op de bakplaat uitsmeren,afbakken op175graden zo'n 25minuten.Zomaar weer op!! groetjes Sylvia

roos zei

heerlijk waren de flapjacks voor herhaling vatbaar!

Atalanta zei

Hier zijn ze het afgelopen weekend ook gemaakt. Groot succes! Ik deed er alleen minder suiker in, 75 gram was al ruim voldoende. Volgende keer ga ik nog minder doen. Plus dat ik noten toe ga voegen, lijkt me nog lekkerder!

Karien zei

Goed idee Atalanta! Ik ga het als tip toevoegen in het blogje.