woensdag 2 oktober 2013

Grote opruiming!

Via via hoorde ik van een opruimactie, waaraan in de maand oktober door steeds meer Nederlanders wordt meegedaan: d'ruitdaging. Op het nippertje besloot ik me ook aan te melden, zodat ik vanaf dag 1 mee kon doen. Deelnemers krijgen elke dag een opdracht om ergens in hun huis op te ruimen en een x aantal dingen weg te gooien. Van tevoren moet je opgeven hoeveel dingen je in totaal denkt weg te gooien, ik zette mijn totaal na een voorzichtige schatting van 5 per dag op 155.

Op dag 1, gisteren dus, werden we aangemoedigd om het gebied rondom de kapstok onderhanden te nemen. Omdat ik weinig tijd had voor extra projecten, was ik blij toen ik sowieso al drie kerstschilderijen zag staan, die bestemd waren voor de container. Ook een paar schoenen dat onze jongste net te klein is, kon naar de kringloop-plank, dus het totaal stond direct al op vijf. In de keuken legde ik een schrijfblokje neer waarop ik turfde hoeveel dingen ik wegdeed, en o wonder, in de loop van de dag steeg het aantal geleidelijk tot 14. Gewoon een klein knopje omzetten in je hoofd en sneller een beslissing nemen.

Vandaag was de opdracht om met een dobbelsteen te gooien om te bepalen hoeveel vazen je wilt wegdoen. Onze vazen staan in de schuur (tenminste de vazen die ik minder vaak gebruik), en ik had helemaal geen zin om mijn werkgebied daarheen te verleggen, dus trok ik een kastje in de keuken open en voilà, bij de broodtrommeltjes en koektrommeltjes voor school lagen nog een paar roestige blikjes, waarin ik de Achterbergen liever geen koekjes meer meegeef. Die gingen dus in de prullenbak. En het waren er vijf.

Vanmiddag was een prima gelegenheid om eindelijk eens uit te zoeken welk Achterbergje welke winterjas aan kan dit jaar. Bovendien haalden we de kratten met mutsen, sjaals en handschoenen tevoorschijn, om die eens goed uit te zoeken. Een flinke stapel kon naar de kringloopplank. En de teller tikt alweer lekker door. Zo komen we al ver voor het einde van de maand aan de 155!

En nu moeten we een systeem verzinnen, vooral voor de drie jongsten, om hun mutsen, sjaals en handschoenen op een goede manier bij de hand te houden, klaar voor gebruik, zonder dat elke ochtend weer de vloer van de gang bezaaid raakt met de inhoud van het mutsen/dassen/handschoenenkrat. Iemand een goed idee?

11 opmerkingen:

In 15 minuten zei

Dat probleem van de rondzwervende handschoenen herken ik. Ik heb het opgelost door een tas aan de kapstok te hangen. Als ik mijn jas ophang stop ik mijn handschoenen in de tas. zo is het altijd netjes.

Jolanda zei

Wij hebben in de gangkast voor elk kind een eigen bakje waarin ze die spullen kunnen doen. De oudsten houden die zaken tegenwoordig in hun eigen kamers, want zij gebruiken nogal eens een andere uitgang.
Het is voor jullie gezin, met meer kinderen, misschien moeilijker te realiseren maar je kunt het ook opbergen per leeftijdsgroep kinderen bijvoorbeeld.
Ik moet heel dat gebeuren ook weer eens opruimen trouwens. En er zijn hier ook vast dingen bij die weg kunnen ;-)

Anoniem zei

Heerlijk...opruimen! Voor mutsen, handschoenen enz vind ik deze van Ikea handig. http://www.ikea.com/ch/de/images/products/pysslingar-korb__0135132_PE291855_S4.JPG Per persoon zo een ding aan een haak aan de muur...ev naam erop schrijven- klaar is Kees...eeh Karien!

Die heel aardige mevrouw van je logje van gisteren:))) *smile*

Karien zei

Ja, zoiets heb ik inderdaad ook bedacht. En we hadden nog zat oude schooltassen (rugzakken), die voor school niet zo geschikt meer zijn om uiteenlopende redenen. Die hebben een handig lusje en daarmee hangen ze aan de kapstok. Nu hangen de mutsen/dassen/handschoenen rustig af te wachten of het met koud weer ook echt werkt!

Purperpolletje zei

O, ik ga ook nog meedoen, denk ik! Lijkt me heerlijk, ik hou echt (zo af en toe) van wegdoen.

Anoniem zei

ik heb al jaren een rekje wat je aan een kastplank kan hangen aan de radiator bij de voordeur.
opening naar boven.
bijkomend voordeel: je wanten zijn altijd warm en droog

ver-greetmenietje zei

Een dagje te laat maar ik heb me
ook aangemeld...heb me ook aangemeld
gisteren voor de buy nothing new maand. Deze twee uitdagingen zijn
volgens mij goed te combineren?
We zien wel...ik zal niet alles kunnen doen (die opruimopdrachten bedoel ik maar alle tips zijn welkom,
heb onlangs nog een grote opruimronde gehouden maar wie weet wat er nog
allemaal weg kan? liefs en bedankt
voor de tip!

Marie zei

heerlijk he die uitdaging. Ik doe ook mee en het was echt een verademing om de hal op te ruimen.
Wij hebben schoenenkastjes van I.kea en tussen, vraag me niet hoe hij het voor elkaar heeft gekregen, De muur en de bak van het kastje vond ik een slof die we al maanden kwijt waren. De teller staat hier nu op 10. En vandaag is het medicijnkastje aan de beurt.
Komt goed uit. Gister de badkamer een grote beurt gegeven maar het kastje niet.....

astrid zei

Nog een tip, als mosterd na de maaltijd: wij hebben zo'n schoenenhang ding aan de kapstok hangen ( met allemaal vakken, onder elkaar, bv bij Blokker of action) en daar op de zijkant alle namen,het heeft 10 vakken. Ook handig voor rondslingerende opladers, sleutels, post etc. Inmiddels weten ze hier wel waar ze hun spullen moeten zoeken als ze ze kwijt zijn geraakt.

Marie zei

Ik doe ook mee, heerlijk. de hal had echt een opruimbuurt nodig. Van een persoon had ik 4 (!) jassen aan de kapstokhangen. zomerjas, winterjas, regenjas en spijker jack. alles goed opgeruimd. nog een slof gevonden die in het schoenenkastje tussen de muur en de klep terecht was gekomen.. Er konden 10 items weg. liggen klaar voor de kringloop en de rest in de vuilnisbak.ook wat dingen terug naar de rechtmatige eigennaar! je hebt geen idee wat er blijft liggen van vriendjes en oppas kinderen....

Willy zei

Ik heb me vandaag nog nog ingeschreven en ben meteen aan de slag gegaan.We zijn maar met z'n tweeën meer en 2 jaar geleden verhuisd dus heel veel troep is er toen al weggegaan.Maar ik vond wel 3 items aan de kapstok die weg konden.Ik ga zo het medicijndoosje nog even doen.Misschien ook de vazen nog en dan ben ik bij geloof ik.
Bedankt voor het duwtje in de rug..
Willy