woensdag 16 oktober 2013

Huishoudboekje

De meeste gezinnen verstaan onder een huishoudboekje iets heel anders dan de Achterbergen. Hoewel het boekje op de foto echt niets anders is dan wat het woord zegt: een boekje voor het huishouden. Voor het schoonmaken, opruimen, brood bakken en boodschappen doen.

Zo af en toe gooi ik mijn huishoudroutine een beetje, of helemaal, om. Dat werkt verfrissend, en zo probeer ik het gestroomlijnder te krijgen. In tijden van vermoeidheid doe ik het maar een beetje zo-zo, en als je daarna alles weer op wilt pakken, lijkt het alsof het eind zoek is. En hoe beter je je best doet om alles weer schoon te krijgen, hoe viezer het allemaal lijkt te zijn.

Vandaar dat ik er een vrolijk boekje bijgehaald heb, en daarin ben ik aan het opschrijven wat ik allemaal zoal zou moeten doen - en dat doe ik dan ook echt.

Zo is de eerste bladzijde gereserveerd voor dingen die echt elke dag moeten:

  • was verzamelen, een was draaien, drogen en opvouwen
  • het aanrecht schoonhouden, en alle afwas naar de keuken
  • de wc beneden
  • etcetera
  • als laatste staat er sinds kort: schoenen op hun plek. En dat geldt vooral voor de jongste drie Achterbergjes, die nog wel eens hun schoenen zomaar kwijt zijn. Dit dus om voorschoolse ochtendstress te voorkomen.
De dagelijkse taken zijn trouwens niet alleen voor mijzelf weggelegd: zo af en toe proberen wij de Achterbergen erbij te betrekken, bewust te maken van waar ze soms zomaar aan voorbij lopen: een leeg glas dat ergens staat kun je makkelijk even in de keuken brengen bijvoorbeeld.

Daarna staat per dag beschreven wat er op die ene dag bijkomt, bijvoorbeeld:
  • een bed verschonen
  • broodjes bakken voor de volgende dag en alvast brooddeeg roeren voor de dag daarop
  • de wc's boven en de badkamers
  • ook etcetera.
Het huishoudboekje is nog niet klaar, toch heb ik er al heel veel plezier van. De meeste weken hebben toch een beetje dezelfde indeling: na de trompetles op dinsdag kan ik bijvoorbeeld een extra boodschap doen, op vrijdag de wekelijkse boodschappen dus dan geen grote huishoudklussen, ook etcetera. En naarmate de weken verstrijken, voeg ik zo alles wat op wekelijkse (of dagelijkse) basis gedaan moet worden, op de beste plek toe in het huishoudboekje.

En het weekend? Dat laten we lekker vrij. 

2 opmerkingen:

Sandra MamVanZes zei

Zo een lijstje heb ik een hele tijd in de binnenkant van een keukenkastje gehad! Gaf mij veel rust en duidelijkheid. Gezellig blog, ik kom je volgen.

julia zei

Ik heb een schrift op de keukentafel liggen en schrijf dus alles op, zelf me boodschappenlijst ga ik eerst thuis natellen hoeveel geld ik kwijt ben daarna boodschappen doen

Julia