dinsdag 29 oktober 2013

Pindabrood!

Alweer een recept! Het blog van de Achterbergen lijkt wel een foodblog geworden, en dat terwijl ik sta te trappelen om al die naaitips uit te proberen en erover te schrijven. Maar ja, er zitten maar 24 uur in een dag en er is bij de Achterbergen veel werk te doen dat niet zo nodig in een blogje hoeft: stofzuigen, dweilen, wassen, strijken, drie wc's en twee badkamers schoonhouden, om over de tuin nog maar te zwijgen. Maar eten moeten we elke dag, en dan is het wel zo leuk om nieuwe dingen uit te proberen, en bij een goed resultaat erover te schrijven. Zodat de Achterbergen het recept later zelf ook nog makkelijk terug kunnen vinden. En jullie ook.

Afijn. Pindabrood dus. Uit 'My bread', van Jim Lahey. Aangepast aan de Achterbergse wensen, m.n. het gehalte aan volkorenmeel. Het was lekker, zelfs zonder beleg, maar een likje boter zou er best op smaken. Of iets anders dat je lekker vindt in combinatie met pinda's natuurlijk.

Niet-kneden pindabrood

150 g bloem - 150 g volkoren meel - 3/4 tl bakkerszout - 1/4 tl gedroogde gist - 260 ml water - 50 g pindakaas (3 eetlepels) - 35 g hele ongezouten pinda's - 35 g grof gehakte ongezouten pinda's

Meng de meelsoorten met zout en gist. Doe de pindakaas erbij en het water, roer goed totdat het één geheel is. (Evt. kun je de pindakaas eerst met de blender met het water mengen, maar dat deden wij niet). Meng de hele pinda's met het deeg en zet het afgedekt bij kamertemperatuur weg. 12 tot 18 uur is prima.

Strooi de helft van de gehakte pinda's in een broodvorm*, haal het deeg met een deegschraper uit de kom en leg het bovenop de gehakte pinda's. Strooi de rest van de gehakte pinda's over de bovenkant, dek de vorm af en laat nog een uurtje bij kamertemperatuur staan.

Bak het brood in 40 minuten bij 200 graden.

*dit heeft eigenlijk niet zoveel zin. Vooral de pinda's die aan de bovenkant zitten, vallen er na het bakken makkelijk af. Ik denk erover om alle pinda's, heel of gehakt, volgende keer door het deeg te roeren. Hetgeen geschiedde. Met succes.

Geen opmerkingen: