zaterdag 5 oktober 2013

Upcyclen - trui en broek

Voor onze 6-jarige heb ik gisteren en vandaag een broek en een trui in elkaar geknutseld. De broek kwam uit een oude joggingbroek voor volwassenen, de trui was gisteren nog een vest van grote broer.

Soms gaat het zo: een vest dat heerlijk zit, krijgt ineens overal gaatjes. Versleten bij de mouwboordjes, een groot gat op de elleboog, en een kapotte rits. Kortom, het lievelingsvest van grote broer, hier gedragen tijdens het trakteren op school. Zo jammer om weg te doen!

Wegdoen is (soms) helemaal niet nodig! Maak er gewoon een trui van voor klein broertje! Hieronder zal ik proberen uit te leggen hoe ik trui en broek heb gemaakt, zonder patroon, met behulp van een goed passende trui en broek.

Geupcyclede joggingbroek

Nodig: een goed zittende broek, een oude joggingbroek in een grote(re) maat.

Leg de joggingbroek plat neer, leg het broekje erbovenop, zoomlijn op zoomlijn en zijnaad op zijnaad. Geef eventueel met spelden aan waar de naden zullen lopen, geef goed de rondlopende middenachter(voor)naad aan. Het achterpand zal doorgaans wat hoger uitvallen, dat knipte ik eerst uit de dubbele stof, daarna maakte ik het voorpand op de goede maat. Doe dit in spiegelbeeld op de andere broekspijp. De boord torn je van de broek af, soms zit er een leuk stukje op dat je wilt gebruiken voor het nieuwe broekje: 


In deze broek zat ook een koord door het middelste tunneltje. Haal het koord er helemaal uit. De boord knip je op maat als de broekdelen aan elkaar zitten. Stik nu de binnenbeennaden. Keer de ene pijp en stop hem in de andere, stik de kruisnaad. Bepaal nu de lengte van de boord door hem uit te rekken en langs de bovenkant van het broekje te houden. Stik door de tunneltjes waar het elastiek in zit op de plek waar de naad komt, om het elastiek vast te zetten, maar stik niet door het middelste tunneltje waar het koord doorheen komt. Knip de boord door naast het stiksel. Knip het koord doormidden en rijg elk stuk van middenvoor naar middenachter. Laat het een klein stukje uitsteken, leg nu de boord op elkaar en stik hem dicht over het stiksel dat je hebt gemaakt om het elastiek vast te zetten. (NB dit is dus de snelle methode, als je het perfect wilt doen, haal je de boord nog verder uit elkaar en zet hem keurig met de naden naar binnen vast). Door dit stiksel komen de twee halve koordjes midden achter vast te zitten. Stik de boord aan de bovenkant van de broek en klaar is 'ie!

Geupcyclede trui

Nodig: een capuchonvest in een aantal maten groter dan de trui die het moet worden, een goed zittende trui of vest in de gewenste maat.

Probeer in te schatten hoe je het wilt gaan doen. In dit geval was het duidelijk dat de rits zou verdwijnen, nieuwe ritsen wilde ik niet aanschaffen, dus moest er een trui komen met een halslijn die ook nog gemakkelijk over het hoofd paste. Gelukkig had het vest een capuchon die (net) kon worden gebruikt voor een sjaalkraag. Van het vestje maakte ik een papieren patroon (uit de losse pols, gewoon om het vest heentekenen op het patroonpapier, een mooie mouwinzet tekenen, de mouwen opmeten en tekenen), en na enig denkwerk kwam er ook nog een sjaalkraag met inzetstuk op papier te staan. De papieren patroondelen legde ik op het kapotte (grotere) vest om te bepalen of ik het gewoon uit kon knippen, of dat er wellicht toch  naden waren die moesten worden losgetornd vanwege net even wat meer ruimte. Op deze manier kon ik met weinig moeite alles voor elkaar krijgen (natuurlijk kun je ook een kant en klaar patroon gebruiken). Het gat op de elleboog kwam wel ergens in een nieuw mouwtje te zitten, maar gelukkig zaten er ook badges op de voorkant: een daarvan paste over het gat en dat kwam op een mooie plek op de voorkant van de nieuwe mouw.
Omdat ik meer van het snelle werk ben, knipte ik de heupboord gewoon door en behandelde het in één stuk met voor- en achterpand, maar als je wat meer van de preciezen bent, kun je hem ook helemaal lostornen en beter vastzetten. 
Uiteindelijk bleven van het oorspronkelijke vest best wat leuke onderdelen zitten: de heupboord met contrasterend stiksel, de twee zakken met rits (die zitten nu zo ongeveer tot aan zijn oksels), en de opgestikte bandjes die naast de rits zaten, zitten nu netjes aan weerskanten van de middenvoornaad. 
En nog voor de koffie zat de hele trui in elkaar (en ik ben er echt niet vroeg voor opgestaan!)


2 opmerkingen:

Tinekebo zei

Wow knap zeg ,mooi geworden en zo te zien is hij er ook blij mee !

Karien zei

Ja, hij was er zeker blij mee, na het passen mocht het niet meer uit. En nu zit het in de was.