woensdag 27 november 2013

Bamiballen!

Als je brood kunt kruiden met nasikruiden, dan kan dat natuurlijk ook met bamikruiden. Toch weer een beetje anders, ook doordat hiervoor een mengsel van volkoren meel en bloem wordt gebruikt. En in de vorm van ballen, zodat je meer zacht brood hebt en minder korst.

Niet-kneden bamibroodjes

300 g volkoren meel - 300 g bloem - 1 zakje bamimix (Inproba) - 1 el droge gist - 30 g aardappelzetmeel

Voorbereiding (kan een of meerdere dagen van tevoren): Laat de bamimix even wellen in 100 ml heet water. Vul aan tot 400 ml en meng met de overige ingrediënten, gebruik net zoveel extra water tot je geen droge ingrediënten meer ziet en het deeg nog net roerbaar is. Het zakt iets uit. Dek af en laat 2 uur bij kamertemperatuur staan, zet daarna in de koelkast.

Bereiding: Bestrooi het werkvlak met bloem. Bekleed een braadslee met bakpapier. Haal het deeg uit de kom, bestrooi ook de bovenkant met bloem (tegen het plakken) en verdeel het in 15 stukken. Dit gaat heel makkelijk met de rechte kant van een deegschraper. Vorm van elk stukje een mooi bolletje, trek de buitenkant een beetje strak naar onder toe, en 'stop het in'. Leg vijf rijen van drie bolletjes in de braadslee, dek af en laat bij kamertemperatuur nog een half uur tot een uur staan. (Op dit moment kun je het ook weer in de koelkast zetten om later af te bakken).
Bak de bamibolletjes ongeveer 40 min. bij 180 graden Celsius.

De broodjes zijn zó, zonder beleg, al heerlijk, maar je kunt er natuurlijk boter, kaas of ham op doen. Of alledrie.

5 opmerkingen:

ari-atari zei

Hoi Karien,
een vraagje: zit in die bami- en nasikruiden geen vetsin (mononatriumglutamaat)? Los van dat veel mensen dat niet zo goed verdragen schijnt het het "ik heb genoeg" gevoel te onderdrukken. Daarom eet je dan veel langer door.
Misschien zit het helemaal niet in die kruiden, hoor, maar ik vroeg het me af.
gr. Arianne

Karien zei

Hoi Arianne, ik zou het eigenlijk helemaal niet weten, en de verpakking heb ik ook alweer weggegooid. Maar ik had na één bolletje (dat is ongeveer twee boterhammen) wel helemaal genoeg gehad. Zegt dat ook wat?

ari-atari zei

Vast wel, Karien :-D
Het klinkt wel erg lekker trouwens. En je kunt dit vast met alle zakjes kruiden (die je normaal voor het eten eigenlijk nooit gebruikt, maar dit terzijde) doen. Griekse, Italiaanse, Stroganoff. Verzin het maar.
Ook een lekkere trouwens (maar meer voor grote mensen): een deel port in plaats van het water, en stilton er door. Mmmmmm.... :-P

Karien zei

En zo komen de mensen aan hun inspiratie dus! Maar inderdaad, als je wat buiten je normale denkpatroon durft te gaan, zijn de mogelijkheden zo goed als eindeloos!

Janine zei

De nasibroodjes staan hier te rijzen en ik heb nog een verpakking van Inproba. Er zit geen vetsin in. Er zit niet veel rotzooi in deze zakjes. Het enige wat ik niet zo snel weet te plaatsen is lupine en maltodextrine. Even googlen. ;)