woensdag 6 november 2013

Huishouden

Je zou misschien denken dat het huishouden bij de Achterbergen op rolletjes loopt. Of je denkt misschien dat het een grote puinhoop is. Allebei mis. Met vallen en opstaan zoeken we ons een weg tussen aanmodderen en perfectionisme. Tussen alles alleen doen en iedereen laten helpen. Tussen bijhouden en laten versloffen.

Een van de punten van aandacht is in hoeverre de Achterbergjes mee moeten helpen. Soms gaat dat met zoveel tegenzin gepaard, dat ik het liever gewoon zelf doe (behalve de kamers van de oudere kinderen). Gaat nog sneller ook. Een uitzondering was al het opruimen in de kamer en het werken in de tuin: dat pakken we af en toe groots aan: allemaal tien minuten (opruimen) of een half uur (in de tuin) samen aan het werk, en dan kan er in korte tijd veel gebeuren.

Nu is daar sinds vorige week iets bijgekomen. Nu ik een redelijke basisorde in de keuken heb, kan ik de Achterbergjes wel vragen om mij 's avonds na het eten te helpen om de keuken weer aan kant te krijgen. Tafel afruimen, alle afwas uit de kamer gelijk meenemen (mocht die er zijn), vaatwasser inruimen en aanzetten, restafwas doen en keuken opruimen. En dat mogen ze om beurten doen, op volgorde van leeftijd.

En? Nou, dat hadden we veel eerder moeten doen! Zo gezellig! Quality time tijdens het huishouden, wie had dat gedacht. Bovendien vind ik het best handig dat kinderen uit een jongenshuishouden ook weten wat er allemaal gedaan moet worden. En dat als ik er een keer niet ben, de keuken en zelfs de kamer niet vol rommel blijven staan.

Dus. Dat gaan we zeker niet laten versloffen!

5 opmerkingen:

Atalanta zei

Wat leuk dat je het zo positief ervaart! En slim dat je zo rouleert, want iedere avond is natuurlijk niet leuk, maar zo af en toe alleen met mama in de keuken is best gezellig. Toevallig hebben wij die ervaring ook, vorige week ging de vaatwasser kapot. En dus moesten de kinderen afwassen. Blijkt het gewoon een gezellige bezigheid te zijn...
Ik houd 'm er dus ook in, want normaal gesproken deed ik alles terwijl ik ook al de kok ben. Dit verdeelt het gewoon wat eerlijker, en inderdaad, ook jongens leren hoe je een keuken opruimt. En wat blijkt: ze kunnen het ook PRIMA zonder dat ik er bij ben :-)
Alleen zijn mijn jongens ietsje groter dan de jouwe :-)

astrid zei

Heel erg herkenbaar. Van een taak die ik met tegenzin deed is het tot kwaliteitsuurtje geworden. De mooiste en verdrietigste verhalen krijgen juist hier de ruimte.

Jedidja zei

Ik denk dat ik hierin je follower ga worden. Dank je wel. Goed idee.

Maggie zei

Dat klinkt goed! Sinds ik, als oudste meisje, het huis uit ben, doet mijn moeder alles weer alleen. Dat houdt het namelijk een stuk gezelliger dan steeds die mopperende jongens. "Ik doe het niet, xx heeft het gisteren ook niet gedaan." - "Ja maar, jij doet het echt helemaal nooit" - "Het is nu veel viezer dan gisteren, dat vind ik niet eerlijk" - "Ik heb vandaag echt teveel huiswerk" etc.

julia zei

Dat klinkt super! hier is onze jongste heel behulpzaam zal elke avond de tafel afruimen en ik zet het in de vaatwasser

Julia