zaterdag 2 november 2013

Kastanjebrood

In de herfstvakantie hadden de Achterbergen aardig wat tamme kastanjes geraapt, omdat ze zo lekker bleken als ze in de magnetron waren gepoft. Maar, de kastanjes zijn ook wel erg machtig. Er bleven er heel wat over, wat zouden we daar eens mee doen? Brood maken natuurlijk (en geloof me, het was mijn 7-jarige zoon die met het idee kwam)!
Op internet zijn diverse recepten te vinden voor kastanjebrood, wij kozen deze uit voor de hoeveelheden. En we gaven er onze eigen draai aan. Bovendien pasten we het aan naar de niet-kneden versie.

Het brood is gebakken op een dinsdagochtend, de dag dat ik overblijfmoeder ben op de lagere school. Ik kon met snijden dus niet wachten tot het helemaal was afgekoeld, maar dat is met niet-kneden broden vanwege het hoge vochtgehalte wel beter. Toch was het best wel lekker maar ook gigantisch veel werk.

Niet-kneden kastanjebrood

Let op: voor het recept heb je 150 g kastanje(puree) nodig. Dit kost veel tijd om zelf van verse kastanjes te maken, maar is ook wel erg leuk om samen met een van de kinderen te doen
Het voorbereiden van de kastanjes (of gebruik een blikje kastanjepuree): Wij hadden ongeveer 60 goede kastanjes nodig. Snijd ze in (rondom een snee of een kruis onderaan), leg ze met zes tegelijk in een bakje, een minuutje in de magnetron, even laten afkoelen en pellen maar. Zowel de harde buitenschil als het harige velletje moet eraf. Intussen de volgende zes poffen, dan lukt het precies. Pellen gaat namelijk het best als ze nog warm zijn. Ga door tot je 150 g blote kastanjes hebt. (Doe dit evt. een dag van tevoren en bewaar ze onder water in de koelkast). Pureer de (afgegoten!) kastanjes met bijv. een staafmixer, om er een smeuïge puree van te maken voeg je een scheutje melk toe.

Voorbereiding brood: Meng de kastanjepuree in een grote kom met 450 g bloem, 1 el honing, 1 tl zout en 2 tl gedroogde gist. Voeg zoveel water toe dat je een mooi niet-kneden deeg krijgt: je mag geen droge ingrediënten meer zien en het deeg moet iets uitzakken. Dek de kom af en zet hem twee uur weg bij kamertemperatuur. Zet hem vervolgens in de koelkast.

Bereiding: Bekleed een smal broodblik met keukenpapier (ik had hem alleen ingevet, toen bleef de onderkant van het brood in de vorm plakken). Doe het deeg over in de vorm, laat nog een half uur tot een uur narijzen bij kamertemperatuur en bak het brood in ongeveer 40 minuten gaar bij 200 graden. 

Geen opmerkingen: