dinsdag 12 november 2013

Nasibrood

De Achterbergen kregen nasibrood mee naar school. Een gewaagd experiment, maar.... unaniem goedgekeurd!

Eigenlijk is het heel eenvoudig, je brengt het brood op smaak met een aantal kruiden die sowieso al bij elkaar passen: een zakje nasikruiden. Je kunt natuurlijk helemaal zelf kiezen welk brooddeeg je daarvoor wilt gebruiken. De Achterbergen varieerden met een van de andere niet-kneden recepten en bakten het nasibrood volgens onderstaand recept:

Niet-kneden nasibrood (16 stukken)

600 g bloem - 30 g aardappelzetmeel - 1 eetl droge gist - 1 zakje nasikruiden (Inproba*) 

Voorbereiding (kan een of meerdere dagen van tevoren): Wel de nasikruiden een paar minuten in 100 ml kokendheet water. Vul daarna het water aan tot 400 ml. Meng de droge ingrediënten, voeg daarna het gekruide water toe en roer goed. Voeg nog meer water toe tot er geen droge ingrediënten meer zichtbaar zijn. Het deeg moet te roeren zijn en mag iets uitzakken. Dek de kom af en laat twee uur bij kamertemperatuur staan, zet daarna in de koelkast.

Bereiding: Verdeel het deeg uit de kom over twee bakplaten. Bestrooi met bloem tegen het plakken en duw uit tot twee rechthoeken. Laat een uurtje staan, bak het daarna gaar bij 180 graden, ongeveer 30 minuten. Snijd elk brood in 8 stukken.

Nasibrood is zó - zonder beleg - al lekker, maar een plak ham kan er uiteraard prima tussen. Of voeg klein gesneden ham toe aan het deeg.

Als je het brood tot bolletjes vormt, krijg je  nasiballen euh.. nasibollen.

*Inproba is een goedkoop merk, op het moment dat ik dit schrijf kost een zakje nasikruiden 22 eurocent. Het moet ook niet te gek worden met het broodbakken hè, ik vind dat zelfgebakken brood goedkoper moet zijn dan vergelijkbaar brood in de winkel.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik had het liever nassibrood genoemd. Ik dacht direct aan de oorlog.

Anoniem zei

Het brood heb ik vanochtend gemaakt. Met patentbloem. Hoef je niet / nauwelijks te kneden en het was heerlijk! En erg luchtig. Wij maken het hier nu ook vaker!