donderdag 5 december 2013

Een variatie op de bolus

De Achterbergen houden zo op z'n tijd best van een zoet broodje. Vanwege de variatie probeerde ik deze keer de Zeeuwse bolus na te maken. Alleen met heel wat minder suiker dan in het origineel, en met een gedeelte volkoren meel. De Achterbergen vonden het heerlijk!

Niet-kneden bolus (8 st)

100 g volkoren meel - 200 g tarwebloem - 1/2 tl zout - 1/2 el droge gist - donkere basterdsuiker - kaneel

Voorbereiding (kan een of meer dagen van tevoren): Roer het meel met het zout en de gist door elkaar. Meet 250 ml water af en giet het meeste daarvan bij het meel. Roer door, gebruik evt. de rest van het water ook tot je geen droge ingrediënten meer ziet en het deeg licht uitzakt. Dek de kom af en laat twee uur bij kamertemperatuur staan. Zet daarna in de koelkast.

Bereiding: Strooi bloem op een werkvlak, en haal het deeg met behulp van een deegschraper uit de kom, laat op de bloem vallen. Bestrooi de bovenkant ook met bloem (tegen het plakken, gebruik zoveel als je nodig hebt hiervoor, ook tussendoor) en verdeel het deeg, met de rechte kant van de deegschraper, in 8 gelijke stukken. Rol van elk stuk een worstje.
Maak een bergje van donkere basterdsuiker met wat kaneel erdoor. Rol daar elk worstje deeg goed door, en rol ze daarna op in de vorm van een bolus. Als de suiker niet aan het deeg blijft plakken, even het deegworstje natmaken met water of melk.  Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de broodjes nog een half uur tot een uur rusten.
Bak de broodjes zo'n 30 minuten op 180 graden*.

* De baktemperatuur van officiële bolussen ligt boven de 200 graden, terwijl je normaal zoet brood afbakt op 175 graden. Kies dus wat je wilt voor je eigen favoriete resultaat. Probeer bij een hogere temperatuur al iets eerder of ze gaar zijn. Dat gaat supermakkelijk met een kernthermometer: als het brood van binnen de temperatuur van 90 graden heeft bereikt, is het gaar.

4 opmerkingen:

ari-atari zei

Dit lijkt mij nou helemaal geweldig :-) En dan glutenvrij, van quinoameel. Ik ga het dit weekend gelijk proberen!

Rein zei

Dat ziet er lekker uit!

Doortje Dartel zei

Met een echte zeeuw in huis moet ik dit eens gaan proberen :)

Claudia zei

Liebe Karien,
ich bin über Rein zu Deinem Blog gekommen :O)
Es gefällt mir sehr gut, was Du hier zeigst! Danke für dieses leckere Rezept!
Ich wünsch Dir ein schönes und besinnliches 2.Advent-Wochenende!
♥ Allerliebste Grüße, Claudia ♥