vrijdag 27 december 2013

Nog meer soep

De Achterbergen hebben de laatste weken al twee keer deze tomatensoep gegeten. Het is een eenvoudige versie, gemaakt van een pak gezeefde tomaten, het recept komt uit het boekje 'spannende soepen' van het Nederlands Zuivelbureau. In het origineel zaten ook nog schijfjes gekookte wortel, maar de Achterbergen eten die liever op een andere manier. Blijft over een heerlijk kopje soep. En er zit toch nog wat verse groente in.

Het fijne van zelfgemaakte soep is dat ze meestal glutenvrij zijn - of makkelijk glutenvrij kunnen worden gemaakt. Vreemd genoeg zit er door alle kant-en-klaar-pakjes een portie gluten.

Eenvoudige tomatensoep (1 liter)

1 ui - 15 g boter - 2 bosuitjes - 1 pak gezeefde tomaten (500 ml) - 2 bouillontabletten* - 2 tl azijn - 2 tl suiker - 1,5 el ketjap - peper - 3 eetl koffieroom**

Snipper de ui, verhit de boter (of een scheutje olie) en fruit de ui 5 min. Voeg de gezeefde tomaten, bouillontabletten en een halve liter water toe. Breng aan de kook en laat de soep ca. 5 min. zachtjes koken. Breng op smaak met de azijn, suiker, ketjap en peper. Roer vlak voor het serveren de room en de ringetjes bosui erdoor.

*officieel kruidenbouillon, dan is de soep ook nog vegetarisch. De Achterbergen hebben vrijwel altijd alleen maar kippenbouillontabletten in huis, en dat bevalt ons prima - ook in deze soep!
**de eerste keer hadden wij toevallig een rest slagroom in huis. Dat was lekker. De tweede keer hadden we helemaal geen room in huis, en deden er ook geen melk door. Dat was ook lekker. 

1 opmerking:

Grace zei

Lijkt me lekker en niet moeilijk om te maken.