zaterdag 21 december 2013

Tip voor boerenkool

De Achterbergen zijn niet zo dol op boerenkool. Eerlijk gezegd is gewone boerenkoolstamppot ook niet een van mijn eigen favorieten. Gisteren aten de Achterbergen daarom een variatie die heel wat beter naar binnen ging. Het recept staat in 'maak het lekker met kaas'.

Boerenkoolstamppot met prei en kaas

Maak stamppot met de hoeveelheden zoals je gewend bent, voeg echter de helft van het gewicht van de boerenkool toe aan prei. Of nog meer. Bijvoorbeeld: 600 g boerenkool, 300 g prei. 
De prei wordt niet samen met de boerenkool en de aardappels gekookt, maar in smalle ringetjes gesneden en een paar minuten gekookt in de melk die aan de stamppot wordt toegevoegd. 
Het recept vraagt om 300 g kaas, in blokjes gesneden, die op het laatst worden toegevoegd. De Achterbergen voegden behalve kaas ook nog uitgebakken spekreepjes aan de stamppot toe. Je kunt ook rookworst in stukjes snijden, zodat de smaak goed wordt verdeeld door de stamppot.

NB een lezeres schreef mij dat boerenkool een van de weinige groenten is die je echt goed gaar moet koken. 25 minuten kooktijd heeft het echt nodig. Als je de aardappels minder lang wilt koken, begin dan met de boerenkool te laten koken en voeg de aardappels er later bij. Wij kookten de aardappels met de boerenkool samen ook 25 minuten (stond ook in het recept).

7 opmerkingen:

Christina zei

Wat ik vaak proef bij boerenkool van 'anderen' is dat de kool niet gaar is. Die moet langer koken dan de aardappelen. De meeste groente moet kort koken, maar boerenkool en rode kool zijn echt uitzonderingen.

Een methode die goed werkt zonder kaas: Snij de boerenkool fijn en doe het onder in de pan in een bodempje kokend water. Doe er een handje vluggort bij (dan stampt het later makkelijk) deksel op de pan en aardappelen schillen en klein snijden. Dan de aardappelen erbij tot ze gaar zijn in de stoom.


Wat je er verder ook bij of door doet, boerenkool die niet minstens 25 minuten gekookt of gestoomd is zal nooit echt lekker zijn.

Karien zei

O, dat wist ik niet. Maar het recept zei wel dat je 25 minuten moest koken. Ik zal het erbij zetten!

Jedidja zei

O, dat lijkt me lekker.

Zelf doe ik er dit doorheen: room, kaasblokjes, cashewnoten, paprikapoeder, zeezout. Ik kook de boerenkool apart van de aardappels.

Anoniem zei

Ik kook mijn aardappelen ook altijd in een aparte (stoom)pan. En boerenkoolstamppot met feta en cashewnoten is ook een goede combinatie. Je moet dan wel pas achteraf zouten, feta is vaak nogal zout.

Afke

Marleen zei

Hoi Karien,
Ik kook mijn aardappelen en boerenkool altijd in de snelkookpan. Ik doe altijd mosterd door de boerenkoolstamppot.
Ik geniet altijd van het lezen van je recepten.
groetjes,
Marleen

Anoniem zei

Ik kook de boerenkool idd ook zo rond de 25min, maar ik doe er nog wel 1 of 2 bouillionblokjes bij. Dus bij het kookwater..

groet
Marjel

Anoniem zei

Sorry, maar ik(wij) eten de boerenkool heel erg ongezond.
Die staat bij mij net zolang op als de spek die erbij inzit, zo'n 2-2,5 uur. Halverwege gaat er nog gort en aardappelen bij. Het laatste halfuurtje de worsten erbij. Superlekker, dan heb je het eten heel smeuig. Lekker met een klontje roomboter, mosterd en augurken!