vrijdag 13 december 2013

Walnotentaart

Ik verwees al eerder naar dit recept, het komt namelijk uit de Allerhande en staat online, vandaag zet ik het recept in z'n geheel op het blog, iets aangepast  naar Achterbergse gewoontes (niet met ei bestrijken maar met melk). Hoewel dit jaar geen goed walnotenjaar was in de Achterbergse tuin, zijn er toch genoeg goede noten om deze taart tenminste één keer te bakken. Dat is vandaag. Als je van walnoten en caramel houdt, en van boterkoek, dan is deze taart moeilijk te weerstaan: heerlijk taai en knapperig, vooral aan de buitenkant. En je hóeft hem niet in twaalf punten te snijden: met vierkantjes heb je er meer, zijn ze per stuk niet zo machtig, en kun je tijdens het snijden héérlijk de onweerstaanbare korstjes alvast opeten uitdelen.

Walnotentaart

175 g bloem - 150 g suiker - zout - 125 g koude boter - 125 g suiker - 125 ml slagroom - 100 g gehakte walnoten - melk om de bovenkant te bestrijken - springvorm met een doorsnede van 24 cm

Meng de bloem met de 150 g suiker en een mespunt zout. Snijd de boter er met twee messen door en kneed tot een samenhangend deeg (dit kan ook in de keukenmachine). Verpak het deeg in plastic en leg 30 minuten in de koelkast.
Zet een pan met dikke bodem op het vuur. Doe daar de 125 g suiker in en laat dit zachtjes smelten en lichtbruin worden. Doe er 1 eetlepel heet water bij om het af te blussen, giet daarna de slagroom erbij. Roer goed tot alle suiker weer is opgelost. Voeg de walnoten toe en laat nog even doorkoken. 
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet de springvorm in. Verdeel het deeg in twee stukken, rol die (tussen twee stukken plastic gaat dat heel makkelijk) uit tot cirkels. Leg de ene cirkel in de springvorm, verdeel het walnotenmengsel eroverheen en leg de andere deegcirkel erop. Bestrijk de bovenkant met melk en bak de taart 45 minuten.

6 opmerkingen:

Berdien zei

Deze is al tijden de grote favoriet op verjaardagen! Leuk recept en enorm lekker :-)

Spaarmoeder! zei

Om te watertanden!!! Ik ga 'm maken voor de kerst. Dankje voor het recept!

Tinekebo zei

Mmm lijkt me heerlijk.Ik ga m uitproberen voor morgen bij de koffie.
Bedankt voor t recept .

Jedidja zei

Mjammie. Lekker hoor. Apart: met melk bestrijken.

Karien zei

Vind je dat apart, met melk bestrijken? Het staat ook in veel recepten zo. Het geeft precies zo'n mooie goudbruine kleur bij het bakken, en je hebt er geen extra ei voor nodig. Dat spaart dus een ei uit, maar bovendien vind ik zo'n naar ei smakend laagje bovenop eigenlijk helemaal niet lekker. Ik was dus heel blij toen ik ontdekte dat dit ook kon!

Anoniem zei

Lekker!!
We hebben de notentaart uitgeprobeerd en we vonden 'm erg lekker.
Ik heb de taart gemaakt in een bakblik van 26 cm doorsnee en dan is er eigenlijk iets te weinig deeg. De volgende keer ga ik dat aanpassen. Dank voor het recept.
Janneke