maandag 20 januari 2014

Cups/grammen - Fahrenheit/Celsius

Met internet hebben we de beschikking over meer recepten dan we ooit zullen kunnen maken. De meeste mensen kennen genoeg Engels om het enorme Amerikaanse aandeel te kunnen begrijpen, maar sommige dingen blijven lastig. Amerikanen rekenen meestal niet in grammen, maar in cups. Een cup is een inhoudsmaat (ongeveer 240 ml),  toevallig hebben de Achterbergen er eentje in huis. Maar nauwkeurig is het in elk geval niet, want wat is een cup meel? Losjes of aangestampt? Natuurlijk zijn daar wel instructies voor, maar Nederlanders hebben meestal toch liever wat meer exacte aanduidingen. Met een aanduiding in grammen en een goede weegschaal zit je niet snel verkeerd. Gelukkig zijn er websites waar je kunt opzoeken hoeveel gram een cup van een bepaalde stof is, bijvoorbeeld deze.

1 cup water is dus 240 ml (ook 240 gram)
1 cup boter is 227 gram
1 cup bloem is 128 gram
1 cup broodmeel is 136 gram
1 cup kristalsuiker is 201 gram
1 cup basterdsuiker is 220 gram
1 cup honing of heldere stroop is 340 gram

En zo kun je nog wel een poosje doorgaan, want elke meelsoort (glutenvrije ook) heeft weer een ander gewicht per cup. Je snapt bijna niet hoe het in Amerika goed kan gaan. Of waarom wij zo moeilijk doen. 

Met eetlepels en theelepels gebruik ik wel weer graag zo'n maatje. Het schept makkelijk weg en het weegt wat lastiger af, zulke kleine hoeveelheden. Als je niet zo'n maatje hebt, zoek je gewoon een 'echte' eetlepel: eentje die 15 ml water kan bevatten. Je vindt het makkelijkst zo'n lepel als je bijv. 10 eetlepels vol water afweegt, dat zou dan 150 g moeten wegen. Of 150 ml. Een theelepel is 5 ml, en dat is meer dan de meeste theelepeltjes die in Nederland gangbaar zijn. Het komt meer in de buurt van wat wij koffielepel noemen.

Dan de baktemperatuur. Amerikanen rekenen met Fahrenheit. Geen enkel probleem: voer gewoon de temperatuur op deze site in, en je ziet direct het Celsius-equivalent. Of je koopt net zo'n voedselthermometer als de Achterbergen hebben, want daar zit een Fahrenheit/Celsius-knopje op.

Ik had eigenlijk nog willen uitleggen hoe je een ronde vorm omrekent naar een vierkant of rechthoek, of naar een andere maat ronde vorm. Het is ontzettend prettig als je weet hoe, vooral als je niet alle maten vormen bezit, maar je wel graag aan voorschriften in recepten houdt en niet zo makkelijk durft te experimenteren. Helaas denk ik dat het er voorlopig niet van gaat komen - aan wiskundige types valt zoiets nog wel makkelijk uit te leggen, maar ik weet niet of ik in staat ben om mijn uitleg vanaf het begin begrijpelijk op te bouwen. Dus begin ik er nog maar niet aan...

1 opmerking:

Anoniem zei

Ik heb een apart converterprogrammaatje op de computer (sorry, geen url) en gebruik mijn cups en spoons als ik Amerikaanse recepten maak. Vaak staat het er ook wel bij als het echt aangedrukt moet worden
1 teaspoon droge gist is overigens 4 gram en een stick boter is bijna gelijk aan 125 gr.

Afke