dinsdag 28 januari 2014

Desmopressine

Sommige kinderen worden niet wakker als ze moeten plassen. Sterker nog, iedereen begint zijn leven met zo'n periode. Bij de allermeesten gaat dit na een jaar of 3 over, sommigen doen er langer over en weer anderen hebben wat hulpmiddelen nodig.

Een van de Achterbergen was er zo ééntje. Hij kon niet wachten tot hij 8 was, want dan zou de verzekering een plaswekker vergoeden. Toen het eenmaal zover was, bleek dat de verzekering zo'n wekker al vergoedt vanaf 5 jaar... Maar goed, wij vol goede moed alles in huis gehaald: plaswekker plus twee DURE broekjes. Wat bleek? Meneer bleek niet één keer, niet twee keer, niet drie keer, maar wel vier keer per nacht een volle blaas te hebben. Geen kleine beetjes, maar echt volume. En maar twee broekjes, dus na elke tweede keer moest er toch weer een luier om. (Want nog meer broekjes aanschaffen, daar hikten we toch echt wel tegenaan).

Zo ging het niet langer. We sliepen namelijk niet veel meer op deze manier. Ik naar de huisarts. Sommige mensen maken 's nachts niet het stofje aan dat ervoor zorgt dat je op die uren minder plas aanmaakt. En dan kun je dat stofje in tabletvorm innemen. We kregen een buisje met piepkleine pilletjes mee. Jongeman kreeg één zo'n tabletje en er was - gelukkig - direct effect. De volgende drie nachten ging de plaswekker één keer, meneer werd daarbij bijna direct wakker en deed de rest in de wc. De tweede broek bleef droog.

Toen brak de volgende fase kennelijk aan. De wekker ging helemaal niet meer en het bed bleef droog. Hij sliep de hele nacht door. Had hij nou geleerd om 'ervan' wakker te worden? Nee, dus zo leerde hij het nog niet. We besloten om het pilletje weg te laten, zodat er 's nachts weer wat was om wakker van te worden.

EN? Is er een clou of zo? Jawel, maar ik begrijp er niets van: jongeheer slaapt nu meestal de hele nacht heerlijk door, wordt 's morgens wakker met een droge broek en een droog bed, zonder pilletje dus, en nog steeds zonder wakker te worden van een volle blaas, want dat doet zich gewoon nog steeds niet voor. Behalve soms, dan blijkt 's morgens dat hij 's nachts de toch iets nat geworden broek verwisseld heeft voor een droge, zender er weer ingeklikt, maar 's morgens is er niemand in huis die zich er iets van herinnert.

Snap jij het? Heeft die desmopressine als een soort snelle leraar gewerkt? Een soort 'over-een-drempel-tiller'? Dat zijn lijf ineens begrijpt dat 's nachts anders is dan overdag? Ik heb geen idee, maar wie weet kunnen we binnenkort de plaswekker naar de volgende Achterberg doorschuiven.

6 opmerkingen:

Anoniem zei

Hoe het werkt? Geen idee. Ik vind zo'n plaswekker echt een uitvinding. Mijn dochter had 's ochtends ook drijfnatte luiers. Met de plaswekker heeft het een aantal weken geduurd, maar: uiteindelijk was ze droog en nóóit meer in haar bed geplast. Ze komt nu gewoon soms 's nachts haar bed uit om te plassen.
Ben er wel blij mee!

Groetjes, Saskia (stille meelezer)

Anoniem zei

Hoi , ik lees altijd lekker mee maar reageer nooit. Maar nu herken ik een gedeelte in je verhaal. Bij onze jongste hebben we dat probleem ook. Alleen bij hem gaat het helaas niet zo snel. Hij is begonnen met 2 tabletjes per dag. Afgelopen zomer en nu zit hij op 1.Heeft drie dagen zonder gekund maar helaas toch weer een natte broek. dus nu weer drie maanden een tablet. Maar hij is zo blij dat het werkt dat ie het allemaal zelf regelt. Ik hoef niks te zeggen en hij is 9. Zal blij voor hem zijn als het klaar is en hij rustig overal kan logeren wat het belemmerd hem wel.

Groeten

Jolanda zei

Bijzonder ja. Lijkt wel op wat je weleens hoort hoe het ging bij heel slechte eters: ter observatie in het ziekenhuis en daarna: eten maar.

mia zei

hier ons verhaal over de plaswekker: kind was 4 jaar, plaste alle nachten in bed, plaswekker gehaald, midden in de nacht ging hij af, de hele familie was wakker (vader, moeder en 5 kinderen), maar plaswekkerkind bleef slapen!
ook nog na verschillende keren, zo vast sliep hij, dat was dan ook het probleem, is trouwens vanzelf overgegaan

Anoniem zei

Hoi,
wij dachten, nadat wij ook wakker werden van de wekker en zoonlief niet, dat het niks zou worden, maar inderdaad, het werkt echt.
Wij hadden ook van die dure broekjes. Wel vier gekocht, omdat het ook inderdaad meerdere keren per nacht nodig was. Ik deed er eerst nog een luier binnenin. Was veel te bang om 's nachts ook nog een aantal keren het bed te moeten verschonen. Maar mij werd toen verteld (begeleiding van de Urifoon) dat we die luier juist niet aan moesten geven. En ja, het klopte. Toen ineens ging het heel snel. We hebben nooit het bed hoeven te verschonen. En binnen een paar weken waren we er van af.

astrid zei

Wat fijn dat het zo snel werkt! Mijn neef moest op zijn 18e (daarna weet ik het niet meer) nog steeds elke avond medicijnen nemen(volgens mij neusspray) omdat hij dat stofje niet aanmaakte. En ook het verhaal van mia: hele huis wakker van de plaswekker en hij niet. Was dus een dubbel probleem bij hem.