donderdag 16 januari 2014

Havermoutkoekjes

Jawel, alweer havermoutkoekjes. Toch net weer anders dan de andere op dit blog, en voor zover wij kunnen nagaan glutenvrij*, dus extra handig als je een 'patiënt' in het gezin hebt.

De Achterbergen maakten er 20 in plaats van de voorgeschreven 30-40, van dezelfde hoeveelheid deeg wel te verstaan, zodat er geen enkele reden is om er nog één te nemen. Je krijgt dan een royaal formaat koekjes.

Het oorspronkelijke recept stond in een H-O havermout kookboekje, maar wij hebben wel het een en ander bijgespijkerd aan de werkwijze. Verachterbergd dus.

Havermoutkoekjes (20)

200 g H-O havermout - 150 g gesmolten boter - 150 g suiker - 2 eetl melk

Roer alle ingrediënten in een kom door elkaar. Bekleed een of twee bakplaten met bakpapier. Verdeel het deeg in 20 (of 24, of een ander aantal) losse bergjes over de bakplaten. Gewoon bij de grotere wat afhalen en aan de kleine toevoegen tot ze allemaal 'eerlijk' zijn. Druk de bergjes uit tot koekformaat, houd alles een beetje netjes bij elkaar (die losse kruimels zijn véél te lekker). Houd er rekening mee dat ze nog iets uitlopen tijdens het bakken.
Bak de koekjes 20 minuten bij 175 graden.

*Havermout is meestal wel besmet met gluten (ook al staat het niet op de verpakking). Mensen met een glutenvrij dieet kunnen dus beter de havermout gebruiken die de glutenvrije garantie erbij geeft.

3 opmerkingen:

ari-atari zei

Hoi Karien,
lekker, hè, havermoutkoekjes. Maar H-O havermout is helaas niet glutenvrij. Dat komt niet door de haver zelf, maar door de besmetting met andere granen (vooral door de wijze van verbouwen in deze omgeving).
Graan uit Scandinavië is wel glutenvrij, dat moet jou aanspreken :-)
Het merk dat ik gebruik voor havermout is Provena, en ik gebruik ook soorten havermeel voor brood, maar daar weet ik zo gauw het merk niet van. Kijk op glutenvrijemarkt.com

Karien zei

Dank je wel voor je opmerking! Mijn dochter zei het laatst, ze had de verpakking bestudeerd en daar stond dat er sporen van gluten in konden zitten. Maar het is inderdaad goed om glutenvrije havermout te gebruiken als je echt glutenvrij wilt.

Petra zei

Oooh, vreselijk..
..
..
Lekker:)

'k Ben het nu voor de tweede keer aan t maken.