maandag 13 januari 2014

School of geen school, that's the question

Het jongste Achterbergje heeft het al gezien: school is niet leuk. En hij is nog niet eens echt begonnen! Vorige week is hij elke ochtend geweest, maar vanmorgen wilde hij niet meer. En toen kreeg ik op school te horen dat hij eigenlijk geacht wordt hele dagen te komen. Terwijl hij op datzelfde moment naast mij stond te huilen dat hij niet naar school wilde. Ik heb maar rechtsomkeert gemaakt, met zoon.

Grappig, je hebt zeven kinderen op dezelfde school gehad, ze hebben allemaal rustig aan mogen wennen in het begin, met alleen de ochtenden, en als je denkt dat je een doorgewinterde moeder bent, veranderen ze de regels.
Op hoge poten kwam ik, met jongste zoon, weer thuis. Papa Achterberg snapte niet waar ik me druk over maakte. We kunnen het toch gewoon proberen? Als het niet goed gaat, merkt de juf het vanzelf. Of wij thuis. En dan is het echt de tijd voor hoge poten.

Dus, jongste Achterberg wordt onderdeel van een experiment. En ik wens de juf veel succes!

PS Inmiddels heeft de school wel laten weten dat als duidelijk wordt dat het echt nog te veel is voor hem, dat hij dan wel af en toe thuis mag blijven. De nieuwe regel moet zijn doel ook niet voorbijschieten.
Vooralsnog lijkt het mee te vallen, de eerste hele dag is geweest, inclusief eten op school, en het ging allemaal goed.

13 opmerkingen:

Doortje Dartel zei

Wel heel vreemd dat school verplicht om hele dagen naar school te komen.
Als je 4 bent ben je nog niet leerplichtig. Ik begin ook altijd rustig met halve dagen en dat vinden vele ouders ook vreemd.
Ik wens de juf veel succes en jullie natuurlijk ook. Zal vast ooit goedkomen met school:).

Anoniem zei

Tja erg vreemd, dit mogen ze niet afdwingen!
Onze jongste gaat vanaf de zomer nog steeds halve dagen naar school en gaat volgend jaar echt miet nog een keer groep 1 doen!
Is het bij jou ook zo, dat ze eigenlijk te "groot" zijn voor. Deze groep. Het ontbreekt aan uitdaging en kinderen op " niveau". Klinkt misschien trots maar jongste kinderen van een groot gezin zijn misschien "volwassener" onze vind alles maar kinderachtig.. En is na een ochtend uitgespeeld.
Gr. Dineke

Anoniem zei

Tja erg vreemd, dit mogen ze niet afdwingen!
Onze jongste gaat vanaf de zomer nog steeds halve dagen naar school en gaat volgend jaar echt miet nog een keer groep 1 doen!
Is het bij jou ook zo, dat ze eigenlijk te "groot" zijn voor. Deze groep. Het ontbreekt aan uitdaging en kinderen op " niveau". Klinkt misschien trots maar jongste kinderen van een groot gezin zijn misschien "volwassener" onze vind alles maar kinderachtig.. En is na een ochtend uitgespeeld.
Gr. Dineke

Ciska zei

Volgens mij kan de school dit niet van je vragen.
Hij is niet leerplichtig. Maar als alleen afscheid nemen lastig is en daarna niks aan de hand is?? Een kind kan niet helemaal zelf kiezen "heb ik vandaag zin of niet" Maar onze jongste vond het heerlijk om af en toe over te slaan en toen ineens was de lol er vanaf bij mama thuis en ging het vanzelf.

Karien zei

Zo ging het met de vorige Achterbergen allemaal ook. Maar de school heeft het beleid intussen veranderd. We gaan er vooralsnog vanuit dat hij het wel kan, en het zal vanuit de praktijk (en niet vanuit mijn gevoel) moeten blijken of hij er wel of niet aan toe is. We zien het wel...

Diana zei

Ik vroeg me al af of Bart al naar school was, want hij is net iets ouder dan mijn eigen zoon.

Denken ze dat hij beter went als hij hele dagen komt?

Karien zei

Ha Diana, ze willen gewoon dat alle kinderen er de hele tijd zijn. Dat is rustiger voor de klas. En ze denken dat hij extra veel moeite heeft omdat hij nooit naar de peuterspeelzaal is geweest (maar hij heeft wel op zondag een kinderclubje gehad, dus dat is op een andere manier ook wel geweest). We wachten maar gewoon af wat de dag van morgen brengt...

Marie zei

Ik heb ook met beide jongsten eerst halve dagen gedaan. Vooral jongste was soms zo moe dat hij boven zijn bord eten in slaap viel tussen de middag.
Je kan het altijd proberen natuurlijk om hem hele dagen te doen. Als het niet lukt heeft school er ook niets aan. Een huilend kind in de middag lijkt me voor school veel onrustiger.

Vlijtig Liesje zei

Mannen kunnen soms zo heerlijk nuchter reageren. Maar ik vind het op zich raar dat hij niet eerst halve dagen mag komen. Is die regel landelijk veranderd?

Mijn kinderen begonnen ook met halve dagen!

Karien zei

Hij is al een hele week halve dagen geweest. Dat vonden ze daar wel meer dan voldoende. Alle andere kinderen kwamen blijkbaar meteen hele dagen, het wennen is al geweest (twee ochtenden per week). Ach ja.

Anoniem zei

Tegenwoordig gaan veel kinderen al vanaf jonge leeftijd naar peuterspeelzaal, kinderopvang etc..
De opmerking dat kinderen tekort komen als ze niet naar de peuterspeelzaal etc zijn geweest schiet bij mij altijd in het verkeerde keel gat. Er is genoeg bewijs te vinden dat dat nergens op slaat! In het buitenland zijn kinderen pas leerplichtig met zes jaar en in NL. Mag je zelfs thuisonderwijs geven,. Ze kunnen het toch niet hard maken dat je kind hele dagen moet. Je zou het ook na kunnen zoeken.
Moeder

Anoniem zei

Het belangrijkste is hoe je zoontje zich erbij voelt. Jij als moeder bent de expert als het jouw zoon betreft, jij kent hem het beste. Tegenwoordig moet je soms wel eens vechten voor het welzijn van je kinderen.
Groeten van een ex-juf.

Diana (Vederzwaar) zei

Zelf ben ik inmiddels gebeld over de 'wenafspraken' voor onze zoon van bijna 4. Hij gaat vier ochtenden wennen en dan op zijn verjaardag (een woensdag) een halve dag. Daarna is het de bedoeling dat hij hele dagen gaat, maar de juf zei uit zichzelf dat het geen enkel probleem was om hem tot de zomer af en toe een middag thuis te houden.

Apart dat scholen er zo verschillend mee omgaan.