dinsdag 25 maart 2014

Aardbeien-yoghurtijs

De Achterbergen kregen gisteren zelfgemaakt aardbeien-yoghurtijs. De smaak is goedgekeurd, dus het recept kan op het blog. Op het vorige recept kreeg ik een aantal reacties die de moeite waard zijn om te lezen: variaties op het recept en andere tips. Omdat wij een keuken(hak)machine hebben, ga ik gewoon door met de recepten op die manier te maken. Maar elke methode om ijs te maken kan worden gebruikt, vanaf het elk half uur omroeren van een mengsel in een bakje in de vriezer tot de luxe ijsmachines. Het een gaat gewoon wat sneller en/of met wat minder moeite dan het ander, maar het doel is bij alle recepten hetzelfde: ijs maken zonder grote ijskristallen erin.

Het onderstaande recept bereidde ik voor op vrijdag. Het hele weekend waren wij niet thuis, maandagmiddag haalde ik het pas uit de vriezer om te bekijken, en toen was het kei- en keihard. Ik moest het wel twee uur in de koelkast zachter laten worden om het enigszins hak-/pureerbaar te krijgen. Door het pureren werd het heerlijk zacht ijs, dat nog een klein uurtje in de vriezer ging voordat het werd gegeten.

Het leuke is (nog steeds) dat ijs zo niet duur is. Voor dit recept is één liter volle yoghurt gebruikt en goedkope aardbeienjam. En dat was ruim voldoende voor 12 personen. Verdeel 1 liter yoghurt maar eens over 12 schaaltjes. Daar hoef je bij de Achterbergen niet mee aan te komen.
Je kunt er natuurlijk ook verse aardbeien doordoen (of andere jamsoorten), maar die recepten zullen op dit blog heus nog wel volgen, we gaan nog wel even door met uitproberen!

Aardbeien-yoghurtijs (12 pers.)

1 liter volle yoghurt - aardbeienjam - evt. extra suiker of siroop

Meng de yoghurt met de jam. Hoeveel precies hangt af van je smaak, maar houd er rekening mee dat het in bevroren toestand minder zoet zal smaken. Dek de kom of bak af en vries in.

Zodra het redelijk vast is geworden (duurt toch nog wel een uur of 4), alles pureren in de keukenmachine en terug in de vriezer zetten tot gebruik. Dit ijs wordt  keihard als het diepgevroren is, houd daar rekening mee met opdienen. Het is lekkerder als het wat zachter is.

1 opmerking:

Petra N zei

Dank je wel!
Leuk zeg, ga ik een keer proberen.

Wij doen nu al wel eens diepvries-frambozen met (rijste)melk en wat honing of suiker blenderen.
Is ook zó smullen, en ziet er zo heerlijk uit!