woensdag 19 maart 2014

Bananen/sinaasappelsorbetijs

Het ijsexperiment is direct al geslaagd! Een overheerlijk toetje hadden de Achterbergen vandaag, en het leukste is (vind ik) dat het goedkoper is dan de meeste soorten vla die je tegenwoordig kunt kopen. Laat staan de ijssoorten.

Het roomijs had een apart smaakje, het recept zal ik niet delen, maar je kunt het wel bekijken: hier. De structuur was wel goed, echt verbazingwekkend want het is echt heel weinig werk.

Wil je zelf ijs maken met alleen een vriezer en een keukenmachine/blender, heb je wel veel meer tijd nodig dan met een ijsmachine. Maar dat valt te regelen. Hieronder het recept voor de bananen/sinaasappelsorbet, gebaseerd op dit recept.

Bananen/sinaasappelsorbetijs (8 grote of 12 normale porties)

200 g kristalsuiker
250 ml water
4 rijpe bananen, gepureerd
het sap van 2 sinaasappels

Breng het water met de suiker aan de kook zodat de suiker helemaal oplost. Laat afkoelen. Vermeng de siroop met het fruit en laat verder afkoelen. Doe het mengsel in een afsluitbare diepvriesbak en laat het helemaal bevriezen. Dit duurt lang, afhankelijk van de vriezer, maar reken op een uur of vier minimaal. Als het niet meer vloeibaar is, het ijs in de keukenmachine of blender helemaal fijnmalen en terugdoen in de diepvriesbak. Het is nu weer licht vloeibaar, dus het heeft  nog een uurtje of twee in de vriezer nodig om hard genoeg te worden.

Als je eenmaal de slag te pakken hebt, is het een makkie om 's morgens vroeg bijvoorbeeld even het mengsel te maken en in de vriezer te zetten, ergens in de middag de ronde met de keukenmachine, en dan tover je zó iets lekkers op tafel na het avondeten. Plus een glimlach op de gezichten van je huisgenoten.

NB kijk ook eens bij de reacties hieronder naar gezondere varianten van bananenijs. 

3 opmerkingen:

Marie zei

Wij hebben altijd een fles suikersiroop klaar staan. Blijft heel lang goed. En als de kinderen zin hebben in sorbetijs is dat binnen 45 minuten gebeurd.
bananenijs vinden wij het lekkerste in de roomijs variant. Gewoon met melk slagroom, suiker en citroepsap of sinasappelsap.
verder is de bramensorbet en de aardbeiensorbet faforiet.wij hebben shame....2 machines. Een gekregen in een kerstpaket en een via marktplaats. Ik kan wel zeggen dat hij in de zomer twee keer per week draait en in de winter twee keer per maand. Want een lekker bolletje kaneelijs wil echt wel bij het warme appelgebak!

Brigg zei

Je kunt ook bananen in stukjes invriezen en die met een staafmixer pureren met ander fruit bijvb.diepvriesaardbeien en een klein scheutje melk dan is suiker niet nodig en heb je de smaak van echt roomijs van alleen fruit!
Zie hier...http://earlydew.com/gallery/gezond-speculaas-ijs-walnoten/

pieke zei

wat brigg zegt wilde ik ook net toevoegen. bananen in stukjes invriezen en dan in de keukenmachine met het sinaasappelsap. zelfde smaak, veel gezonder!

en in plaats van een ijsmachine kocht ik de 'midas' geweldig pannetje dat je in zijn geheel invriest. om ijs te maken gooi je je mengsel er in, binnen een kwartier is het ijs. omdat het zo snel gaat, krijg je geen kristallen en hoef je dus niet door te roeren.