maandag 17 maart 2014

Masterchef Achterberg

De Achterbergen kijken 's avonds tegenwoordig heel vaak naar de beide Masterchef programma's: die van Amerika en die van Nederland. Dat heb je als je een tijd lang niet zo fit bent, dan zak je na het avondeten het liefst weg op de bank. En weet je wat? De meeste Achterbergen vinden het nog leuk ook om te volgen.

In het Nederlandse programma moesten de deelnemers een Tarte Tatin maken: een op z'n kop taart met gecaramelliseerde appels. Dat wilden de Achterbergen ook wel eens proeven, we zochten een recept uit en zaterdag ging de 8-jarige Achterberg samen met mij aan de slag. Het resultaat zie je op de foto. Op zich wel lekker, maar een 'gewone' appeltaart vinden wij toch lekkerder. Vandaar dat ik het recept niet opneem in mijn bestand hier. Mocht je ook een Tarte Tatin willen maken, dan vind je op internet natuurlijk talloze varianten, het recept waar de Masterchef-kandidaten een kopie van moesten proberen te maken, vind je hier.

Masterchef USA wist ons te interesseren voor de typisch Amerikaanse Southern Fried Chicken. Een recept daarvoor zocht ik met de aanwijzingen van chefkok en jurylid Graham Elliot (die tijdens het programma aan zijn medejuryleden uitlegt hoe hij het zou maken), en kwam uit bij dit recept. Omdat we geen geduld hadden om de drumsticks lang genoeg te laten frituren tot ze helemaal door en door gaar waren, deden we ze elke keer 5 minuten in de olie, daarna nog een kwartiertje in de oven op 175 graden, zodat ze van binnen goed doorgaarden.
En? Ja, inderdaad heel erg lekker. Het vlees blijft heerlijk mals en het korstje erom is heerlijk. Toch gaan de Achterbergen dit niet vaker doen, omdat je erg veel moet weggooien achteraf: de marinade (gekruide karnemelk waar rauwe kip in heeft gezeten), de gekruide bloem waarvan je nogal veel nodig hebt om de drumsticks lekker in te kunnen wentelen, en natuurlijk de olie.

Ik vind het trouwens wel ongelooflijk knap wat de kandidaten bij zulke kookprogramma's met eten uithalen. Hun creativiteit kent geen einde, ze toveren zonder recept de heerlijkste dingen tevoorschijn. Wat dat betreft valt er van de Achterbergen geen masterchef te verwachten. Onze creativiteit zit wel weer in andere dingen, en voor het eten hebben we gelukkig kookboeken en eindeloos veel recepten via internet!

1 opmerking:

roos zei

Een Tarte tatin is eigenlijk het lekkerst als toetje met crème fraiche erbij!
Of een variatie zoals gisteren met verse ananas..
Peer ook heerlijk!

Wat ook een een heerlijk toetje is Eton mess . Lust bijna iedereen.

Fijne week !

Gr Roos