dinsdag 11 maart 2014

Snelle doughnuts

Een jongetje uit de straat kreeg een doughnut. Daar hadden de Achterbergen ook wel zin in, dus wij zochten een recept op. Gelukkig was alles daarvoor in huis, dus wij planden een doughnut-baksessie voor vandaag na schooltijd.

Het recept heet snelle doughnuts en dat klopt helemaal, want op het moment dat ik dit schrijf zijn de doughnuts alweer op, terwijl ik een uur geleden bij school stond te wachten op de Achterbergjes.
De smaak is anders dan je van gekochte doughnuts gewend zou kunnen zijn. Ze proeven eigenlijk meer als een soort gefrituurd koekje. Dat wil niet zeggen dat ze niet goedgekeurd zijn, wat de Achterbergen betreft komen deze doughnuts vaker op het menu!

Ze zijn snel gemaakt omdat er gewerkt wordt met baksoda (dubbelkoolzure soda, maar ik gebruikte een wit poeder dat 'koolzuur' heet) en wijnsteenzuur oftewel cream of tartar. Daardoor hoeft er geen deeg te rijzen en kun je direct beginnen.

Het was misscihen ook zo snel klaar doordat er vele Achterberg-handen waren en er dingen tegelijk konden gedaan. Zo was het ook nog eens supergezellig in de keuken ("nee, IK wil nu de gaatjes erin maken, IK wil de deegrol, HELA, niet met de deegrol tegen je hoofd rollen, MAMA, ik kan niets doen"). Afijn, uiteindelijk was iedereen tevreden.

Het recept komt uit 'Stap voor stap koken'en zegt dat er 20 doughnuts van gemaakt kunnen worden. Wij hadden 12 niet zo grote exemplaren met deze hoeveelheid.

Snelle doughnuts (12 st plus restjes)

225 g bloem - 1/2 tl dubbelkoolzure soda - 1 tl wijnsteenzuur (cream of tartar) - snufje kaneel - 25 g boter - 50 g basterdsuiker (wij deden kristalsuiker maar dat proefde je wel) - 1 ei, losgeklopt - melk - frituurolie

garnering: poedersuiker of glazuur met gekleurde decoratiehagelslag of zo

Doe in een klein pannetje een flinke laag olie (je zult het hierna niet meer voor andere dingen willen gebruiken) en zet alvast op een laag vuurtje. Héél makkelijk is de voedselthermometer die je erin kunt hangen en die gaat piepen als hij op temperatuur is, de olie moet 180 graden worden.

Meng in een kom de bloem, baksoda, wijnsteenzuur, kaneel en suiker met de in kleine stukjes gesneden boter en meng het ei erdoor. Kneed het deeg, voeg zoveel melk toe dat er een stevig deeg ontstaat dat je goed kunt uitrollen. Rol uit tot een lap van 1 cm dik.

Steek rondjes met een glas uit het deeg, zo dicht mogelijk bij elkaar want als je de restjes later samenvoegt en opnieuw uitrolt, komen er toch gauw barsten in de doughnut. Steek desgewenst met een appelboor kleine rondjes uit het midden van elk rondje, alle restjes kunnen ook worden gefrituurd.

Doe de doughnuts voorzichtig in de hete olie, in ons pannetje pasten er vier tegelijk en draai om als de onderkant de juiste kleur heeft. Haal uit de pan, laat heel even uitlekken en serveer warm met glazuur of poedersuiker.

4 opmerkingen:

huis tjokvol zei

mmmmm lekker

Trudy zei

Wat een feest, zo bakken en smullen met z'n allen!

Anoniem zei


Die restjes worden dus verkocht onder de naam 'donut holes'.

Afke

Spaarmoeder! zei

Lekker hoor, leuk idee! En niet duur volgens mij!