maandag 7 april 2014

Ananassorbet

De Achterbergen hadden van 't weekend ananassorbetijs. Misschien vergis ik me, maar ik zou denken dat bevroren fruit bijna net zo gezond is als vers fruit (in tegenstelling tot gekookt fruit). Daarom vind ik het extra leuk om zoiets uit te proberen.

In het recept zit wel suiker. Dat kun je eventueel vervangen door banaan, dat is een geweldige zoetmaker in ijs, maar geeft natuurlijk ook veel smaak mee.

Van een grote ananas maak je gemakkelijk een normaal dessert voor 15 personen. Dit recept is afgeleid van een recept uit het boek Stap voor stap koken.

Ananassorbetijs (15 normale porties)

1 grote ananas - 150 g suiker (in het recept staat 175 g) - 1 dl water - 3 el citroensap - 2 eiwitten

Breng de suiker met het water al roerend aan de kook, laat afkoelen. Maak de ananas schoon en pureer hem in de keukenmachine of blender. Het recept zegt dat je het sap er vervolgens met behulp van een zeef moet uitdrukken, maar wij hebben alles van de ananas gebruikt. Roer er het suikerwater en het citroensap door. Giet het geheel voorzichtig in een schone plastic zak (pedaalemmerzak). Leg die in de invriesla van de vriezer, maak het zo breed mogelijk en vouw voorzichtig de bovenkant om. Op deze manier gaat het bevriezen veel sneller dan als je het in een bak doet, maar dat kan natuurlijk ook.

Zodra het vast is geworden, maar nog niet keihard (dat controleer je ook veel makkelijker als het in een plastic zak zit), klop je eerst de twee eiwitten helemaal stijf in een grote kom. Haal dan het ijs uit de vriezer en maak het opnieuw helemaal fijn met de blender/keukenmachine. Dat moet waarschijnlijk in gedeelten, giet elk gepureerd deel bij de stijfgeklopte eiwitten. Vermeng alles goed, schenk weer in een (evt. nieuwe) plastic zak, en vries nog een uurtje in.

Wordt het toch te hard bevroren, neem dan gewoon 10 minuten extra om het weer wat zachter te laten worden. Zo kun je het ook over meerdere dagen verdelen. ZELFS bij de Achterbergen was dat deze keer het geval.

2 opmerkingen:

Doortje Dartel zei

Ik smelt nu al als ik dit lekkere ijs zie.

Brigg zei

Dat banaan smaak meegeeft is een misverstand!
Je proeft het niet...