vrijdag 4 april 2014

Kaiserschmarren

De Achterbergen hebben Kaiserschmarren uitgeprobeerd. Het schijnt een traditioneel Oostenrijks nagerecht te zijn, maar bij de Achterbergen doen we alsof het een portie poffertjes is en eten we het tussendoor. Het smaakt overigens niet naar poffertjes, meer naar cake.
Omdat je het geheel in kleine stukjes trekt, kun je het makkelijk over meer porties verdelen, altijd handig!

Behalve dat het hier in de smaak viel, is het ook nog eens heel snel klaar. Vooral als een van de kinderen het eiwit stijfklopt. Bron recept: receptenblaadje Jumbo

Kaiserschmarren (4 grote porties, 5 normale porties, 6 kleine porties etc.)

4 eieren, gesplitst - 125 ml melk - 70 g suiker (oorspronkelijk recept: 100 g) - 125 g bloem - (indien gewenst: 100 g rozijnen, geweld) - 50 g roomboter - poedersuiker

Klop de eiwitten stijf met een snufje zout. Klop de eidooiers in een andere kom los, voeg daar de melk, suiker, bloem en evt. rozijnen (wij dus niet) aan toe. Klop alles goed door elkaar, meng daarna met het stijfgeslagen eiwit.
Smelt in een grote koekenpan de boter, schenk het beslag in de pan en bak de 'pannenkoek' aan beide kanten goudbruin en gaar. Als je pan niet erg groot is en het wel erg dik wordt, kun je het ook in twee gedeeltes doen. Trek de koek met twee bakspatels (of vorken) in kleine stukjes en bak alles nog even door.

Verdeel de Kaiserschmarren over schaaltjes en bestrooi met poedersuiker.

7 opmerkingen:

Spaarmoeder! zei

Klinkt wel heel lekker....!

Augusta zei

Enkele jaren geleden gegeten in een Oostenrijkse berghut na een lange wandeling samen met de opa van "Heidie". We kregen er een soort van zelfgemaakte vruchtencompote bij. De koeien kwamen ondertussen naar de berghut om gemolken te worden, Hè, wat een mooie herinnering! Dank je wel!

Jedidja zei

Wow, lijkt me echt lekker voor een stelletje kinders ( en voor mij).

Karien zei

@Augusta, dat klopt! Bij het recept stond dat het traditioneel geserveerd wordt met appelmoes.

Anoniem zei

Maar meteen gemaakt vandaag als toetje, zeg maar gerust "toet".
Voor 2 personen heb ik alles gehalveerd,was zeker nog genoeg.
Wel heb ik er rozijnen bij gedaan.
Man en ik vonden het lekker en voor herhaling vatbaar.
Dank voor het delen, Rientje

Doortje Dartel zei

Moeten we hier een keer gaan testen. Er zullen vast wel vrijwilligers zijn :).

roos zei

Erg lekker maar zo lekker als in sud tirol(i) heb ik het nooit kunnen klaarmaken!
Daar serveren ze het gerecht met cranberry compote.
Eten het daar als lunch..mmm