maandag 12 mei 2014

Appelspiraalbrood

De Achterbergen zijn (bijna) allemaal weer naar school. Tijd om weer te bloggen. Er is nogal wat gebakken de tweede week van de vakantie. Onder andere dit spectaculaire appelspiraalbrood. Het originele recept vind je (in het Engels) hier, daar is het wat meer op smaak gebracht door over het brood nog appel-caramelglazuur te gieten. Daarmee wordt het meer een bijlage voor bij de koffie, de Achterbergen hebben dit brood vandaag mee naar school gekregen als lunch, wij maakten een iets gezondere variant, zonder glazuur en zonder het brood na het bakken met gesmolten boter te bestrijken. En de helft van de bloem vervingen we door volkoren meel. Het recept voor de Achterbergse variant vind je hieronder, voor de zoetere variant kun je misschien zelf het Engelse recept opzoeken.

Niet-kneden appelspiraalbrood - de gezondere variant (1 groot brood)

150 g volkoren meel - 150 g bloem - 1/2 tl zout - 1/2 el droge gist - 1/4 tl kaneel - 2 el suiker - 2 el gesmolten boter - ca. 200 ml lauwwarme melk - 3 appels (wij deden Elstar)

evt. citroensap tegen het verkleuren, kaneelsuiker om te bestrooien

Voorbereiding: Maak het deeg een dag of een halve dag van tevoren. Roer alle droge ingrediënten door elkaar en voeg de gesmolten boter toe en zoveel warme melk dat je geen droge ingrediënten meer ziet. Het deeg moet te roeren zijn en moet iets uitzakken. Dek de kom af en laat 2 uur bij kamertemperatuur staan, zet de kom daarna tot gebruik in de koelkast.
Doordat de gesmolten boter weer opstijft, wordt dit deeg ook wat stijver dan ander niet-kneden deeg. Dat is voor de verdere verwerking met de appels wel zo prettig.

Bereiding: Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Besprenkel ze indien gewenst met citroensap tegen het verkleuren. Bestrooi het werkvlak met bloem. Haal het deeg m.b.v. een deegschraper uit de kom en leg het op de bloem. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem. Rol het deeg uit tot een vierkante of rechthoekige dunne lap. Gebruik extra bloem als het deeg aan werkvlak of deegrol blijft plakken. Snijd de deeglap in repen die net zo breed zijn als de appelpartjes. Begin in het midden van bijv. een pizzabakplaat met een schijfje appel (of een halve), leg er een deegsliert omheen. Kijk voor veel foto's van dit proces naar het oorspronkelijke recept via de link hierboven. Zodra de deegsliert rond is geweest, begin je met het aanleggen van de appelschijfjes, steeds rond en rond, gevolgd door de deegsliert. Knijp elke keer de volgende deegsliert aan het einde van de vorige vast en ga door tot het deeg op is. 
Bestrooi het geheel met kaneelsuiker naar wens en zet het brood een half tot heel uur bij kamertemperatuur weg (als je het sneller wilt, zet het dan op een warme plaats). Bak het brood bij 175 graden gaar in 30 minuten.


4 opmerkingen:

Eunice Adekola zei

Goedemorgen, ik zie de link die bij het proces van deegslierten horen niet..

Gods zegen,
Eunice

Karien zei

De link staat helemaal bovenin het stukje, in de eerste alinea. Hopelijk lukt het nu!

Eunice Adekola zei

yess gevonden, dank u !!

mama Jesje zei

ik heb m zojuist gebakken: heerlijk!
thanks voor de leuke recepten!