vrijdag 23 mei 2014

Feestje! - Voorbereiding en achteraf gepraat


Vanmiddag is er een feestje bij de Achterbergen, (nog) voor het Achterbergje dat 6 is geworden!
Deze keer blijven we lekker in en bij ons huis, dus moesten er wat spelletjes worden bedacht.

Op een tafel in de kamer staan vier voorbereide spelletjes, maar wel zo dat je niet kan zien wat er staat. Lijkt me veel leuker dan alles al van tevoren kunnen zien. Wat gaan we doen?


  • in de rode doos zitten twee kandelaars, zes stukken kaars en twee injectiespuitjes (zonder naaldjes - gekocht bij een winkel voor medische benodigdheden waar ik toevallig langskwam). Er zitten ook twee grote plastic drinkbekers in. Wat gaan we daarmee doen? Brand blussen! Vanaf een bepaalde afstand mogen steeds twee kinderen met hun injectiespuitjes proberen de vlam van de kaars te doven. Begin niet te dichtbij, dan is het zó afgelopen. Wordt het een natte boel, dan is het handig om dit buiten te doen, binnen kan ook, bijv. met een handdoek eronder (en nog een in de buurt)
Dit bleek een schot in de roos. Buiten dan. Ongelooflijk leuk en nog niet eens zo makkelijk als je het van een bepaalde afstand doet, en de wind het vlammetje ook nog eens heen en weer laat dansen.
  • In de grote kist zitten twee bakjes met niet al te grote druiven en een heleboel prikkertjes. Daarmee kunnen kinderen tijden zoet zijn om de mooiste bouwsels in elkaar te zetten. Een gouwe ouwe bij de Achterbergen.
Hiermee houd je het groepje kinderen echt wel een tijdje zoet, ook deze keer weer. Iedereen wilde het bouwsel mee naar huis nemen, dat gaf  nog wel wat organisatie.
  • In het mandje zit een zakje met ballonnen. Daarmee kun je een heleboel spelletjes doen, bijvoorbeeld dit: blaas evenveel ballonnen op als er kinderen zijn. Laat ze de ballonnen een poosje 'hoog houden' door ze steeds in de lucht te tikken. Start dan de afvalrondes: zet muziek op, haal één van de ballonnen weg en als de muziek stopt, moeten alle kinderen proberen een ballon te vangen. Het kind dat geen ballon heeft, valt af, net als bij stoelendans. Tip: neem niet allemaal verschillende kleuren ballonnen, dan proberen de kinderen hun 'eigen' ballon bij zich te houden.
Dit spelletje hebben we niet gedaan. Onderaan staat wat we wel met de ballonnen hebben gedaan.
  • Rechts is een schaal met snoepjes, steeds twee dezelfde. Tumtummetjes, gekleurde dropjes, Engelse drop, regenboogmentos etc. De Achterbergen hebben dus sinds tijden weer een boordevolle snoeptrommel van alles wat hiervan is overgebleven... Leg alle snoepjes door elkaar op een tafel en zet over elk snoepje een plastic bekertje: voilà, een ontzettend leuk memoryspel! Ook een gouwe ouwe bij de Achterbergen, en bij uitstek geschikt voor een feestje.
Dit was voor dit groepje duidelijk te moeilijk. We hadden wel 49 verschillende snoepjes, dus bijna honderd bekertjes. Gelukkig laten de spelregels zich makkelijk tussentijds veranderen (eerste bekertje er standaard afhalen zodat bij elke beurt één snoepje meer open en bloot op tafel ligt, het tweede bekertje moet teruggezet worden als er geen match is - zo blijft het voor iedereen leuk en achteraf kan worden geruild en/of aangevuld)
  • Als er tijd over is, hebben we nog een rijtje met dingen die we ook kunnen doen, zoals een wedstrijdje bij de voetbaltafel, bij goed weer in de tuin voetballen of penalty's schieten op het Achterbergse doeltje
  • En natuurlijk wordt er tijd ingeruimd voor lunch, cadeautjes geven en een drie-uurtje van nep-patat met nep-mayonaise (plak cake in reepjes met slagroom) 
Haha, onze 6-jarige was helemaal vergeten dat je ook cadeautjes krijgt op je feestje... Dat was dus even een supergrote meevaller!

Daarna hup hup, alle kinderen naar huis, een Achterbergje naar zwemles, pannenkoeken bakken en milkshake maken (hij mocht voor vanavond het menu uitzoeken) en dan hopelijk op tijd de grotere Achterbergen wegbrengen.

Ik verheug me erop (nu nog wel)!

Achteraf bleek niks te veel gezegd. Het was ontspannen en leuk, en het weer werkte ook nog eens mee. Daarom konden we een super- super- superspannend onderdeel inlassen: schieten met een luchtbuks! De ballonnen werden eerst voorzien van bange gezichten, daarna in de pruimenboom gehangen en onder toeziend oog van grote broers mocht iedereen schieten. Dit bleek letterlijk en figuurlijk de grote knaller van het feestje te zijn: trots werd achteraf aan iedereen die het wilde zien de foto ('het bewijs') getoond die ze van hun schiet-actie hadden gekregen.De Achterbergjes boffen maar met een grote broer die zo'n buks heeft. En met een achtertuin waarin je veilig zoiets kunt doen, omdat alle kogeltjes die misgeschoten worden, in het maisveld achter de tuin terechtkomen.

NB misschien vind je dat kinderen en een windbuks geen goede combinatie. Kan ik me heel goed voorstellen. Alles in het juiste perspectief: in de omgeving waar wij wonen (buitengebied) is het heel normaal dat mensen schiettuig aan de schouw hebben hangen (wij niet hoor), en bij de schietvereniging staat een keer in de week een hele stoet auto's geparkeerd (niet die van ons). Het kan ook waardevol zijn om te leren dat schieten een leuke sport kan (en moet) zijn.

5 opmerkingen:

Doortje Dartel zei

Altijd leuk om de feestjes thuis te organiseren. Wel vermoeiend. Heel veel succes!

Anoniem zei

suc6 :}

Anoniem zei

Wat een leuk idee voor die memory!

Groeten Liesbeth

Anoniem zei

In het gebied waar ik woon is het gebruik van een luchtbuks ook heel gewoon. Mijn vader heeft ons allemaal geleerd om met de luchtbuks om te gaan. Nooit richten op mensen, niet gebruiken, dan geen kogels erin. Wij mochten op oude blikjes schieten of op van die kaartjes. En als het over jagen ging, dat doe je om eten te krijgen of om ongedierte te bestrijden, nooit voor het 'plezier' van doden. En dat probeer ik aan mijn kinderen ook weer door te geven.
En uit jouw verhaal proef ik ook dat het schieten met de buks echt als iets bijzonders werd gebracht en met de nodige voorzorg werd omringt. JBR

marijke zei

whaw, wat een leuke ideetjes! hier komen er zeker nog wel eens van pas op een feestje!!!