woensdag 7 mei 2014

Koffiekoekjes

De Achterbergen hebben nog steeds vakantie. De 10-jarige Achterberg probeerde vandaag een koekjesrecept uit - ze waren dik geslaagd!

Het recept komt uit een heel oud tijdschrift, maar we hebben het wel op z'n Achterbergs uitgevoerd: niet in de koelkast laten rusten, gemberpoeder ipv gembersiroop etc. Het aangepaste recept vind je hieronder, wel met de oorspronkelijke hoeveelheid suiker.

Het koekje onder het glazuur was verrassend lekker: bros en krokant. Dat gaan we snel nog eens maken, zonder glazuur dus. Met deze hoeveelheid krijg je 18 kleine koekjes, bij ons precies een bakplaat vol.

Koffiekoekjes

100 g bloem - 50 g kristalsuiker* - 75 g margarine of boter - mespunt zout - mespunt kaneel - 1/2 tl gemberpoeder*
voor het glazuur: 60 g poedersuiker, iets minder dan een eetlepel sterke koffie**

Kneed een mooi deeg van de bloem, suiker, boter, zout, kaneel en gemberpoeder. Vorm er een rol van (of een 'vierkante rol'), en snijd in plakjes van ongeveer 5 mm dik. Wij hadden er 18. 
Leg de koekjes op een bakplaat die met bakpapier is bekleed en bak ze ongeveer 15 minuten bij 175 graden. Wij moesten de oven nog iets hoger zetten en ze een paar minuten doorbakken.  

Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.

Maak tijdens het afkoelen van de koekjes het glazuur door de koffie door de poedersuiker te roeren. Kwast de koekjes in met het glazuur.

* oorspronkelijk recept: witte basterdsuiker (wij gebruikten kristalsuiker) en 1 eetlepel gembersiroop (wij gebruikten gemberpoeder
** het oorspronkelijke recept laat je glazuur maken van 100 g poedersuiker met 1,5 eetl sterke koffie. Hiervan hadden we heel veel over, maar misschien net niet genoeg voor nog eenzelfde hoeveelheid. Je kunt uiteraard ook de oorspronkelijke hoeveelheid aanhouden en een extra dikke laag glazuur op de koekjes smeren.

2 opmerkingen:

Trudy zei

Die ga ik maar eens proberen, ze zien er zo lekker uit! Dankjewel hoor, voor het recept!

crochetcookingandmore zei

Hmmm lijkt me lekker!