woensdag 28 mei 2014

Komkommertijd

Bij de Achterbergen is de komkommertijd aangebroken. Voordat we het wisten, groeide de komkommerplant die sinds moederdag in huis is, boven de stok uit die in de pot staat. Nu klimt hij verder langs een vrolijke rode draad en is al een heel eind richting plafond. Niet te geloven hoe snel die komkommertjes groeien. Hebben we er tot nu toe af en toe ééntje die z'n tien-centimeterige rijpheid heeft bereikt, op deze grotere plant zitten er al zo'n twintig in verschillende stadia van groter worden.

Wie de plant ook heeft ontdekt, is de familie bladluis. Daar kwamen we een achter toen één van de grotere bladeren helemaal verschrompeld was. Voor een luizenleventje kun je bij de Achterbergen helaas niet terecht. Dat werd dus speuren en moorden. De luizen werden stuk voor stuk (en soms een hele familie tegelijk) met een kwastje in een bakje met afwassop geveegd, waar ze direct het loodje legden.

Sindsdien wordt de plant ijverig bewaakt. Er zitten nog steeds luizen op, die bij elke inspectie vakkundig worden verwijderd. Een tip van internet om bananenschillen onder in de pot te leggen, mocht niet baten, geen luisje op te zien.

En nu hoop ik maar dat we hem helemaal luisvrij krijgen voordat we ergens over een maand of drie op vakantie gaan... Er blijft wel een Achterberg thuis, maar of die zoveel zin heeft om aangesteld te worden als luizenwacht? We mogen al heel tevreden zijn als de planten rond die tijd genoeg water krijgen...

Voorlopig is het nog niet zover en genieten we van het wonder van de natuur, vlak naast onze eettafel!

Geen opmerkingen: