maandag 26 mei 2014

Niet-kneden appelspiraalbroodjes met appel-caramel-glazuur

De Achterbergen hebben afgelopen weekend een heleboel zoete broodjes gebakken. Een van de Achterbergen is binnenkort jarig en wil graag appelbroodjes trakteren, daarom hebben we het recept van de echt zoete broodjes uitgeprobeerd. We namen wel 800 g bloem en uiteindelijk hadden we meer dan 60 kleine, heerlijke zoete broodjes met appel-caramel-glazuur. Het glazuur moest in de haast eroverheen worden gegoten en was iets te dik, vandaar die lelijke dikke klodders in plaats van mooie streepjes, maar het smaakt er niet minder om. (Bovendien hadden we niet genoeg lichtbruine basterdsuiker en gebruikten daarom deels donkere, vandaar de donkere kleur). En we weten nu beter hoe het moet, dus dat gaat wel lukken. Hieronder het recept voor deze versie, waarbij het aantal broodjes er gewoon van afhangt hoe lang de deegrol is die je maakt, en hoe dik de schijven zijn die je er vanaf snijdt. Alles naar eigen wens, de hoeveelheid van 20 is dus slechts een indicatie.

Appelspiraalbroodjes met appel-caramel-glazuur (20 kleine)

Voor het deeg: 300 g tarwebloem - 1/2 tl zout - 1/2 el gist - 1/4 tl kaneel - 2 el suiker - 2 el gesmolten boter - 200 ml warme melk
Voor de bereiding: 3 appels, kaneelsuiker (meng een schaaltje suiker met wat kaneel naar smaak)
Voor het glazuur: 30 g boter - 55 g lichtbruine basterdsuiker - 1 el appelsap (of net iets meer) - poedersuiker

Voorbereiding (1 of meer dagen van tevoren): Meng de droge ingrediënten voor het deeg en roer er snel de gesmolten boter en de melk door. Het moet een mooi niet-kneden deeg worden: nog te roeren, geen droge ingrediënten meer zichtbaar en het deeg zakt iets uit. Dek de kom af en laat 2 uur bij kamertemperatuur rijzen. Zet de afgedekte kom in de koelkast.

Bereiding: Bestrooi het werkvlak met bloem en haal het deeg m.b.v. een deegschraper uit de kom, laat op het werkvlak vallen. Bestrooi ook de bovenkant van het deeg met bloem, dit is tegen het plakken, doe dit elke keer als het deeg te veel gaat plakken, zo blijft het heel goed behandelbaar. Rol het deeg uit tot een lange rechthoek. Beleg de hele rechthoek met schijfjes appel, om er later een mooie rol van te kunnen maken de schijfjes in de lengte doorsnijden voor de eerste rijen. Bestrooi de appelschijfjes met kaneelsuiker. Rol de deeglap op, begin bij de smalle stukjes appel en maak er een mooie strakke rol van. Als het deeg toch nog aan het werkvlak plakt, is de deegschraper handig om het los te maken, wrijf indien nodig nog een beetje bloem tegen de plakkerige kanten. Het laatste randje vastknijpen aan de rol en de rol rondom lichtjes inwrijven met bloem, dan plakt het echt niet meer en kun je er mooi dunne schijven van snijden. Snijd de deegrol in ongeveer 20 schijven of kies je favoriete dikte. Leg de schijven op bakpapier op bakplaten en laat een half uurtje rusten. Bestrijk de bovenkant van de schijven desgewenst met melk (dan krijg je een mooier kleurtje) en bestrooi met extra kaneelsuiker. Bak de broodjes ongeveer 20 minuten op 175 graden, laat afkoelen op een rooster.

Glazuur: Smelt de boter op laag vuur, roer er de basterdsuiker door en breng zachtjes aan de kook. Laat al roerend 2 minuten doorkoken. Voeg de appelsap toe en laat nog een minuutje doorkoken. Laat iets afkoelen en voeg dan zoveel poedersuiker toe dat het glazuur nog goed in dunne straaltjes te gieten is. Voeg evt. wat appelsap toe om het wat dunner te maken. Giet het glazuur in mooie slingers over de broodjes of gewoon in klodders (is best lekker hoor!).

De broodjes zijn ontzettend lekker als ze nog een beetje warm zijn, maar afgekoeld is natuurlijk ook niet te versmaden. Ze doen een klein beetje denken aan koffiebroodjes, waarbij je met je tanden eerst door een glazuurlaagje heengaat, en daarna in een heerlijk zoet broodje bijt.

Update: het deeg is makkelijker op te rollen als je geen appelschijfjes gebruikt die je ook nog eens in smalle staafjes moet snijden, maar simpelweg met grof geraspte appel.

5 opmerkingen:

Anoniem zei

Zo mijn deeg staat in de koelkast.Ik was al aan het bedenken hoe ik het deeg makkelijker kon oprollen dan de vorige keer en hoe ik er een lekker korstje op kon krijgen en voila, het staat er allemaal,bedankt
Willy

Anoniem zei

Ik heb vandaag appel-rozijnen spiraalbroodjes gemaakt.
100 gram rozijnen een paar uur laten wellen in hete thee met een smaakje.Droogdeppen.
Dit door het droge bloemmengsel gedaan(iets meer gist gebruikt) en verder zoals het recept.Na de koelkast een appel fijn gesnipperd en op de plak deeg gelegd en laagje kaneelsuiker en oprollen maar.Ze zijn overheerlijk!
Willy

Karien zei

Geweldig Willy! Ik gebruik vrijwel nooit rozijnen omdat er dan één Achterbergje gaat zeuren.

Tamara zei

Mmmmmmmmmmm, lekker :-)

Anoniem zei

Waarom ben ik niet zelf op het idee gekomen de appel te raspen! Gelukkig ben jij er! Bedankt. Gr. Janny