maandag 22 september 2014

Heerlijke col in een half uur

Wel eens van armbreien gehoord? Vorige week zag ik een filmpje waarop het werd uitgelegd. Van zoiets krijg ik nou altijd zin om het uit te proberen, dus toen ik vrijdagavond bij de Action kwam en van dat tricot-band-garen zag, nam ik zo'n doosje mee om het uit te proberen.

Het is echt heel grappig om te doen, en inderdaad, binnen een half uur was het garen op en de col meer dan lang genoeg. Wel een beetje zwaar om je nek, deze col weegt 900 gram. Dat was dus leuk voor het doen, niet voor de heb. Inmiddels is hij alweer uitgehaald (er is nog geen schaar bij te pas gekomen) en bij wijze van experiment heb ik er een soort tuniek van gemaakt. Met enkele 'draad', wat als resultaat een wel erg open breisel gaf. Die wordt ook weer uitgehaald. Wie weet gebruik ik de bijgeleverde haaknaald (van 10 mm) ook nog een keer hiervoor!

Deze col is in elk geval gemaakt van één ononderbroken draad (dubbel gebreid, dus eerst helemaal afgerold en dubbel weer opgerold).

Het filmpje met instructie vind je hier. Met normaal (lees: lichter) superdik garen komt er zeker een draagbaar exemplaar uit!

3 opmerkingen:

Marie zei

Ik heb een paar collen gebreid op deze manier. Gewoon met het dikste garen van de wibra en die dubbel.
Gaf een mooi en heerlijk resultaat. Vorig jaar elke dag in de winter er een om gehad.
Ik heb met de kinderen ook deze gemaakt op een logeerpartijtje en ieder ging met een leuk coll weer naar huis.
Wibra heeft ook van het dunne textiel
Om mee te armbreien dat is niet zo zwaar als de action. Dat heb ik ooit voor een optreden eens gemaakt omdat ik iets roods nodig had op mijn zwarte kleding en ik echt helemaal niets rood heb....

Jedidja zei

Leuk! Maar ik denk dat ik het bij mijn breipennen houd. Ik brei elke dag een lapje voor mijn lappendeken. Ook leuk!

Anoniem zei

Héél even las ik aambeien in plaats van armbreien. Stukken minder leuk, dus ik was blij dat het daar niet over ging ;-)

Saskia