dinsdag 30 september 2014

Mandoline

plaatje van internet
De Achterbergen hebben sinds kort een mandoline in de keukenkast staan. Geen muziekinstrument, maar een superhandig apparaat om gelijkmatige plakjes te snijden, vooral handig als de plakken dikker moeten zijn dan die je met de kaasschaaf kunt maken. Voor mij vooral voor auberginelasagne, omdat ik dat met een gewoon keukenmes niet voor elkaar kreeg en toen werd de lasagne ongelijkmatig gaar.

Afijn, op de foto zie je al dat je de groente niet zelf moet vastpakken voor de veiligheid van je vingers. Maar dat pakding heeft niet altijd de goede grip. Daarom sneed ik toch af en toe zonder de houder.

Nu niet meer. Gisteren sneed ik winterwortels in 3 mm dikke plakken, en omdat ze in het begin nog te lang zijn voor de houder, had ik de eerste wortel gewoon vast met mijn hand. Op een of andere manier hield ik mijn hoofd er toch niet bij en toen - zomaar ineens - was de zijkant van mijn wijsvinger eraf gesneden... Klinkt erger dan het is, want behalve dat het na een tijdje flink begon te bloeden, waren er geen spieren of pezen geraakt en heb ik alleen maar een tijd lang een vinger in het verband, maar nu zijn we in elk geval wel heel erg gewaarschuwd!

De mandoline wordt nooit meer gebruikt zonder houder. De rest van de wortels heb ik eerst in drie stukken gesneden, toen ging het wel (en de extra dikke stukjes die je als laatste schijf overhoudt, kun je ook zo opeten).

5 opmerkingen:

Trudy zei

Ziet er superhandig uit!

Marie zei

O wat een pech.
En gek he eerst doet het geen pijn omdat het zo scherp is. Later voel je de pijn pas.
Maar het apparaat lijkt me wel heel handig!

ari-atari zei

Ieks.....ik zit hier te gruwelen achter mijn laptop :-(

gerrie zei

Ik heb laatst een courgette en een knolselderij in "spaghetti" gesneden. Ook al om de granen zoveel mogelijk uit ons eten te laten. Maar ik vind het wel vreemd; ons dagelijks brood, van een goede voedingsbron nu in een naar hoekje. Als je nu zegt; ik eet nog brood dan is voor enkelen net als het vloeken in de kerk. Groeten.

Franca zei

Het is een heel handig ding, maar scherp!
Zelf betrap ik me er ook af en toe op dat ik het zonder houder doe( zuinigheid dan kun je het laatste stukje gebruiken, stom is het),na dit verhaal ben ik weer een gewaarschuwd mens!
Overigens,wat Gerrie deed deed ik ook met een courgette, met de goede saus er bij heel lekker ( en nu zoeken of ik het recept nog kan vinden).
Groetjes, en succes met je zoektocht naar gezond eten!
Franca.