dinsdag 23 september 2014

Weer wat nieuws

Vorige week kocht ik in een opwelling het broodbuik kookboek. Eerder had ik het boek broodbuik al wel zien staan, maar ik vond het zo'n rare titel, dat ik er gewoon niet naar heb gekeken.

Vanaf mijn jonge jaren heb ik altijd al belangstelling voor voeding gehad, maar wat in dit boek wordt beschreven (het is niet alleen een kookboek, maar bevat ook zo'n honderd bladzijden uitleg en informatie), daarvan had ik nog nooit gehoord. De schrijver van het boek, een cardioloog, geeft de schuld van zo'n beetje alle ellende in de wereld (neem dat maar met een korreltje zout) aan de consumptie van tarwe. Niet de oertarwe zoals die oorspronkelijk was, maar aan de genetisch veranderde tarwe zoals die wereldwijd in bijna alle producten verwerkt is.

En daar kan hij wel eens gelijk in hebben. Wil je meer weten, lees dan deze link, waarin een paleoblogger het boek behandelt. Huh? Paleoblogger? Tja, alwéér wat nieuws. Hoewel, nieuw is het niet te noemen, de paleo-leefwijze bestaat al sinds mensenheugenis. Het laat de mensen eten (en zoveel mogelijk leven) zoals de oorspronkelijke mensen dat deden: vlees, vis, eieren, groente, noten, zaden, fruit. Het bovengenoemde blog is erg interessant om te lezen. Lees bijvoorbeeld over wat een soortgelijke leefwijze met een MS-patiënte deed.

Nu ga ik de Achterbergen  niet omvormen tot holbewoners, ook niet in hun manier van eten. Wat ik wel doe, is het zelf uitproberen. Bovendien zijn alle recepten die ik nu vind (op internet en in het boek) sowieso al glutenvrij, dus kan mijn glutenvrije dochter ervan meeprofiteren. En de Achterbergen laat ik stukje bij beetje ook meeproeven. Daarover later wellicht meer!

5 opmerkingen:

Dorothé zei

Heel interessant Karien. Zelf heb ik van de zomer nauwelijks brood gegeten en weinig gesport. Maar nu ik weer bijna dagelijks sport kan ik toch niet zonder brood heb ik gemerkt. Mijn prestaties zijn veel beter en ik heb geen snacktrek meer en dat had ik wel zonder brood. Ik heb niet de gelegenheid om nu verder te experimenteren omdat de sport- en conditie-opbouw nu belangrijker voor me is. Ik heb nu vrijwel alle koek (ook zelfgebakken) geschrapt en probeer zo pieken te voorkomen. Paleo vind ik gewoon te ingewikkeld met een gezin. Ik moet dan teveel bezig zijn met voeding naar mijn zin. Ik eet om te leven en leef niet om te eten. Maar interessant is het wel. Ik ben heel benieuwd naar jouw ervaringen.

Groetjes,

Dorothé

Aritha zei

Ik ben nieuwsgierig naar jouw ervaringen.

Karien zei

@Dorothé, ik heb inderdaad ook gelezen dat als je sport, je extra koolhydraten nodig hebt.

@Aritha, ik ook!

Jantine zei

Ik voel me veel beter sinds ik de tarwe laat staan. Ik eet wel af en toe rogge, spelt etc!

Anoniem zei

Sinds ik geen brood en tarweproducten meer eet, voel ik me een stuk gezonder. Veel meer energie, innerlijke rust en mijn huid ziet er ook veel beter uit.
Vlees had ik al geschrapt. Er zijn zoveel heerlijke mogelijkheden op het gebied van smoothies. Iedere dag een andere en nog meer verschillende dan het aantal dagen van een jaar.

Clazien.