dinsdag 28 oktober 2014

Avontuur met orgaanvlees

Als je iets doet, moet je het goed doen. Tenminste, voor zover het binnen je mogelijkheden valt. De diverse oergezonde stromingen wijzen allemaal op het belang van orgaanvlees, om verschillende redenen. Waarom zouden de Achterbergen dat niet uitproberen? Ineens kwam ook een heel oud kinderversje bovenborrelen:

Hansje Plak
ga naar de markt
koop een koe
een stukje toe.
Een stukje van de lever
voor de zieke wever,
een stukje van de longen
voor de zieke jongen,
een stukje van de pens
voor het zieke mens.

Vroeger wisten ze dus wél dat orgaanvlees extra goed is voor je! Bovendien staat in tal van oude boekjes dat een kraamvrouw of een zieke een pannetje bouillon of soep van bouillon kreeg - ook zoiets. Denk maar niet dat de bouillonblokjes van tegenwoordig daar een waardige vervanger van zijn!

Afijn, wij dus op zoek naar orgaanvlees. Op internet kun je diverse slagerijen vinden die het een en ander bij je thuis bezorgen tegen niet al te hoge kosten. Bovendien - schrik niet - blijken er winkeliers van dierenvoer te zijn die deze dingen verkopen. Navraag leerde dat de eisen die aan deze voeding worden gesteld, even hoog zijn als die voor de menselijke consumptie bestemd zijn. Neem daarbij dat de prijs een heel stuk lager ligt en de Achterbergen zijn ervoor in! Niet alleen de delen van de dieren die de meeste mensen niet willen eten, zoals hart, longen en pens, maar ook complete biologische kippen, hele haringen en sardines. 

Ik deed twee flinke bestellingen, in de hoop dat het thuis in de vriezer past. Ergens deze week zal alles worden thuisbezorgd. Laat het avontuur maar beginnen!

Wordt vervolgd...

4 opmerkingen:

roos zei

Orgaan vlees kan lekker zijn, ik persoonlijk eet bijna geen vlees en mijn gezin weinig en dan biologisch en soms idd orgaan. Goed bereid is het lekker maar
Orgaan vlees is wel cholesterol verhogend!!!!

In welk dieet dan ook!

Karien zei

Grappig dat je dat zegt Roos, dat schijnt dus helemaal niet waar te zijn! Cholesterol heeft volgens nieuwe inzichten juist te maken met koolhydraten. Dat wordt gestaafd door persoonlijke ervaringen van anderen, ik heb het nooit laten meten en kan er dus ook niet makkelijk zelf achterkomen wat er nou waar is.

Bas zei

Het is wel lastig denk ik om te zeggen dit is gezond en dat niet. Uiteindelijk zijn wij mensen alleseters. Als je gewoon op de voedingswaarde let dat je van niets 'te' veel eet is alles voor ons gezond. Helaas zijn wij (als mens) erg gevoelig voor overmaat in voeding.

Karien zei

Ja Bas, dat is inderdaad lastig om te weten wat er nou gezond is. Denk je goed te zitten met bijv. lever, heb je weer het verkeerde dier te pakken (dan is het met verkeerd voedsel gevoerd). Tenminste, dat zeggen bepaalde methodes dan. Ik probeer te voorkomen om met stellige beweringen te komen, maar misschien schiet er af en toe toch zo'n soort opmerking ertussendoor, omdat ik de adviezen natuurlijk wel heb van bepaalde mensen die het zeker denken te weten!